Gecondenseerde melk met 7 jaar oude houdbaarheidsdatum

Een medewerker van de Unie van Jonge Communisten / Unión de Jóvenes Comunistas (UJC) in de gemeente Mayarí heeft zich in een ingezonden brief in de partijkrant Granma beklaagd over de verkoop van gecondenseerde melk in winkels van de staat met een houdbaarheidsdatum uit 2007. Hij zegt zich bedrogen te voelen door hen die zouden moeten opkomen voor de kwaliteit. Zij lijken zich niet te interesseren in wat ze aan het volk verkopen.

melk-condensadoIn de brief die de titel meekreeg Gecondenseerde melk die ouder is dan Ubre Blanca*, beschrijft de UJC-leider Roger Ramírez Muñoz hoe men hem 4 blikken gecondenseerde melk voor de prijs van 100 nationale peso’s (4 dollar) verkocht met een etiket waarop een houdbaarheidsdatum uit 2007 stond. Het voorval deed zich op 9 augustus voor toen Ramírez naar een markt aan de boulevard van Bayamo ging met de bedoeling om melk te kopen voor zijn vrouw die pas bevallen was van hun dochter. ‘Ik wilde plastic flessen met melk, maar die waren, aldus de verkoopster, uitverkocht of er was maar heel weinig. Ik moest dus wel de blikken melkpoeder kopen voor 100 peso’s,’ aldus Roger. Op weg naar het ziekenhuis Octavio de la Concepción y la Pedraja in Holguín, ontdekte hij het bedrog.

Duur en slechte kwaliteit
‘Ik las ter controle het etiket op de blikken en las de naam van de fabriek en zag toen dat de uiterste houdbaarheidsdatum november of december 2007 was. Daar zit nu het probleem. Men verkocht mij een melkproduct dat 7 jaar oud was voor 25 nationale peso’s of CUP per blik. Dat is bijna even duur als de melk die men in deviezenwinkels verkoopt, met 10  verschil en ook slechte kwaliteit heeft omdat het waterig is en nauwelijks gecondenseerd,’ schrijft Ramírez in de rubriek Cartas a la Dirección / Brieven aan de Uitgever in Granma. En hij voegt er nog aan toe: ‘Ik voelde me bedrogen door hen die moeten waken over de kwaliteit van het product en dat het hen niet interesseert wat ze aan het volk verkopen.’

Ingezonden kritische brieven
De krantenrubriek publiceert al enige tijd op vrijdag ingezonden brieven met klachten over de slechte dienstverlening van overheidsinstellingen en over onheus gedrag door medewerkers tegenover het publiek. Afgelopen vrijdag bevatte de rubriek brieven van lezers die gehinderd werden bij het vervoer van hun viool met de Cubaanse luchtvaartmaatschappij Cubana de Aviación, de vlucht van een familie van een camping waar het zwembad zonder water bleek en over voedsel dat weggegooid moest worden.

Bron
* Cafe Fuerte
Link
* De ingezonden brief in Granma, Spaans
Noot
* De koe Ubre Blanca was tussen 1972 – 1985 een legende in Cuba vanwege zijn overdadige melkgift. Volgens Fidel Castro zou de koe in januari 1982 zelfs 109,5 liter melk hebben gegeven, vier maal meer dan een gemiddelde koe. Ubre Blanca produceerde vervolgens in 305 dagen 24.268 liter melk. Beide records werden door het Guinness Book of Records erkend.

Fidel Castro bezoekt zijn Ubre Blanca

Fidel Castro bezoekt zijn Ubre Blanca

Fidel Castro noemde de prestaties van Ubre Blanca in verschillende toespraken een bewijs dat het communisme er beter in slaagde prestaties in de landbouw te boeken als het kapitalisme, alhoewel hij in een toespraak ook aangaf dat in Nederland per koe meer melk kon worden geproduceerd. In 1985 overleed Ubre Blanca op 13-jarige leeftijd en dat leidde tot een paginagrote necrologie in de partijkrant Granma. Zijn lichaam werd in een temperatuurgekoelde kristallen kist gelegd en in zijn geboortestad Nueva Gerona kreeg hij een marmeren standbeeld. Pogingen van Cubaanse geleerden de koe te klonen, mislukten.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s