Officialistische intellectuelen bezorgd over verlies ‘historisch bewustzijn’

Tijdens een ontmoeting tussen regimegetrouwe intellectuelen van de kunstenaarsbond UNEAC en vicepresident Miguel Díaz-Canel hebben de eersten hun zorgen geuit over ‘pogingen het historische bewustzijn te wissen, de prerevolutionaire periode te verheerlijken en het bewustzijn over de Revolutie af te zwakken.’ Canel waarschuwde voor de ‘historische vijand’ van de Revolutie.

Cubaan met de usb-stick ne het nieuwe wekelijkse aanbod van 'Paquete'.

Cubanen gewapend met usb-sticks halen hun wekelijkse portie ‘Paquete’ op

De vicepresident constateerde dat er tekortkomingen zijn bij de uitvoering van de besluiten die tijdens het laatste congres van de UNEAC (Unión de Escritores y Artistas de Cuba) zijn genomen en hij waarschuwde voor ‘de historische vijand’ die de Revolutie wil vernietigen. Canel hield ook een pleidooi om de ‘culturele instituten’ in het land te versterken. Tijdens de discussie werden ook de gevolgen besproken van de verspreiding van audiovisuele materialen – buiten controle van de Staat – onder de Cubaanse bevolking. De culturele instellingen van de staat staan zeer gereserveerd tegenover dit zogeheten ‘pakket’ waarbij Cubanen via usb-sticks wekelijks via een illegaal circuit worden voorzien van buitenlandse televisieseries, films, videoclips en in Cuba verboden websites. Tienduizenden Cubanen maken er gebruik van en de Cubaanse autoriteiten hebben geen antwoord op deze alternatieve informatievoorziening. De informatie bestaat uit verstrooiende materiaal, maar ook uit kritische documentaires over de Cubaanse regering en historisch materiaal dat strijdig is met de officiële versie van de Revolutie.

logo-uneacCultuurautoriteiten
Aan de discussie werd deelgenomen door de voormalige Minister van Cultuur Abel Prieto die op dit moment adviseur is van president Raúl Castro, Julián González, de huidige minister van Cultuur en Alpidio Alonso van het Departement van Ideologie van het Centraal Comité van de Communistische Partij. De bijeenkomst vond plaats op een moment dat zich in de Cubaanse intellectuele wereld een felle discussie voordoet vanwege het verbod op 7 september jl. van een expositie van de schilder Pedro Pablo Oliva. Het verbod opgelegd door de cultuurautoriteiten van het land, heeft geleid tot solidariteit met Pablo Oliva en achterdocht bij andere beeldenkunstenaars over nieuwe pogingen censuur in te voeren in deze sector.

Bron
* De alternatieve krant: 14ymedio, 2 september 2014
* De overheidssite Cubadebate

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s