Haloween zelfs op universiteit van de Revolutie

De hogere technische opleiding in Havana Cujae staat bekend om zijn grote aanhankelijkheid aan de Revolutie en Fidel Castro. Castro opende deze opleiding op 9 december 1964. In het kader van het 50-jarig bestaan van deze technische universiteit wordt vanavond een Haloweenfeest georganiseerd, bij uitstek een Amerikaanse vinding. De digitale nieuwskrant 14ymedio schreef over dit yumaplezier in de Universiteit, die 50 jaar geleden werd opgericht door Fidel Castro. Yuma is een bijnaam voor alles en iedereen uit de VS.*

 Affiche bij de ingang van de faculteit voor ingenieurs


Affiche bij de ingang van de faculteit voor ingenieurs

‘U bent verplicht zich te verkleden,’ staat er te lezen op de website van de polytechnische universiteit van Havana. Het Instituto Superior Politécnico José Antonio Echeverría, door iedereen Cujae genoemd, geeft ook adviezen. Volgens de berichtgeving kan men slechts verkleed het feest betreden. Daarom plaatste de Recreatiecommissie van de Cujae 15 telefoonnummers van particulieren op de site waar men kleding kan huren. De prijzen variëren, maar alle prijzen staan vermeld in convertibele peso’s of CUC’s en beneden de 10 CUC is niks te huur. Het feest is dus behalve flink yuma ook gewoon duur. Volgens de site wordt men zonder een dergelijke vermomming niet toegelaten.

Booming
Voor Briseida is Haloween booming business. Zij verhuurt kleding en heeft nog nauwelijks kleding over. De vampierpakken vlogen de deur uit en voor 5 CUC extra leverde ze ook de schmink voor zombies. Zij is tevreden want de dagen voor Haloween waren topdagen. Steeds meer Cubanen – vooral jongeren – trekken opvallende kleren aan, maken zich op om de Nacht van de Heksen te vieren. Het lijkt paradoxaal want Halloween is een importproduct uit de VS. In Cuba gingen tijden voorbij waarbij dit soort zaken, zoals bv. ook het dragen van jeans, beschouwd werden als ‘ideologische afwijkingen’, en dus een slecht idee. Alle kleding die riekte naar Noord-Amerika leidde tot problemen bij het dragen ervan, alsof het ging om een ziekte of een vreselijk besmetting. De Cujae, opgericht door Fidel Castro zelf, was een van die instituten waar de intolerantie en het extreme nationalisme hoogtij vierden. Een kunstwerk van de kortgeleden overleden architect Mario Coyula verwijst nog naar die zwarte periode uit de geschiedenis van de Cujae.

Instituto Superior Politécnico José Antonio Echeverría 2 december 1964

Fidel Castro bezoekt het Instituto Superior Politécnico José Antonio Echeverría, waarschijnlijk bij de opening op 2 december 1964

Paradox
Dat is gelukkig allemaal erg veranderd, hoewel de vorm waarin de veranderingen plaatsvinden nogal dubbelzinnig zijn. Van de ene kant integreert met een Yumafeest, maar dat doet men niet met die andere buitenlandse traditie uit Yumaland, die men democratie noemt. Wanneer deze vrijdag de zalen van club 1830 – La Chorrera zich vullen met monsters, muziek en bier, zullen weinigen nog verbaasd zijn over dit spektakel. Het lijkt erop dat in Cuba alles mogelijk is, zelf een feest in een oud Spaans fort in de meest pure stijl van Noord-Amerika om het 50-jarig bestaan te vieren van een de pijlers van het revolutionair regime uit 1959.

Bron:
* Website 14ymedio

Affiche van een latere remake van 3:10 to Yuma

Affiche van een latere remake van 3:10 to Yuma

Noot
* In het Cubaanse slang betekent yuma buitenlander en in het bijzonder een persoon uit de VS. Als je iemand vraagt waar zijn broer is gebleven, kan het antwoord luiden: ‘Se fue pa’ la yuma / Hij is naar de VS’. En als toerist kan iemand je na roepen:’¡Oye, yuma! ¡Ven acá!/ Luister Amerikaan, Kom hier’. Het woord komt enkel voor in het Cubaanse Spaans. De term gaat terug naar de  Amerikaanse cowboyfilm 3:10 to Yuma van Glenn Ford, die rond 1957 ook de bioscopen in Havana aandeed en populair werd vanwege de spanning en de scherpe zwart-wit cinematografie. 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s