October: agressie en geweld tegen dissidenten

Volgens de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Verzoening CDHRN vonden in de maand oktober 413 arbitraire aanhoudingen om politieke redenen plaats. Dat aantal is vergelijkbaar met het aantal Cubanen dat in de maand september werd aangehouden.

repressie-geweld-op-straatIn oktober werden ook 13 gevallen vastgelegd van vreedzame opposanten die slachtoffer werden van fysieke agressie; 65 personen werden op uiteenlopende manieren door de politie lastig gevallen en belaagd, 13 werden slachtoffer van zogeheten actos de repudio en 8 werden slachtoffer van geweld en vandalisme gericht tegen hun woningen. De Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional, CCDHRN, meldt de vrijlating van twee politieke gevangenen namelijk van Marcelino Abreu Bonora en Niorvis Rivera Guerra, die hun gevangenisstraffen van 4 jaar uit zaten.

Arrestaties
In de maand oktober werden minstens 9 leden van de oppositie veroordeeld tot straffen van 2 tot 7 jaar: Angel Remón Arzuaga, Alexander Otero, Jaquelin García, Johannes Arce, Yoelkis Rosabal, Ricardo Pelier, Ernesto Dufos, Carlos Manuel Figueroa en Santiago Montes de Oca. Een twaalftal opposanten zijn in afwachting van een gerechtelijke uitspraak over een mogelijke straf door de rechter; de Cubaanse geheime politie speelt bij de uitslag van deze gerechtelijke uitspraken een belangrijke rol.

Internationaal
De CCDHRN merkt op dat volgende maand het derde gesprek plaatsvindt tussen de Europese Unie (EU) en de Cubaanse regering en dat in april volgend jaar de Top van de Amerika’s plaatsvindt waarbij zowel Cubaanse en Amerikaanse vertegenwoordigers aanwezig zullen zijn. Ondanks de voortgang die in beide processen wordt geboekt, blijft het betreurenswaardig, aldus de CCDHRN, dat de Cubaanse regering geen enkele stap zet in de richting van acceptatie en respect voor internationale standaarden (inclusief de inter-Amerikaanse) op het gebied van burgerrechten, arbeidsrecht, politieke rechten en andere fundamentele mensenrechten.

Bijlage
Rapport october 2014 van de CCDHRN

Noot
* ‘Actos de Repudio’ zijn door de Cubaanse autoriteiten georganiseerde gewelddadige acties tegen leden van de oppositie of hun familieleden, vaak in de directe omgeving van hun huis. De knokpartijen worden door de overheid/partijorganisaties georganiseerd, maar gepresenteerd als uitingen van ‘spontane woede-uitbarstingen’ van het volk. Een voormalige voorzitter van de officiële Cubaanse schrijversbond noemde deze actos de repudio ooit ‘verbale lynchpartijen.’ 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s