Cubaanse ex-spion begint eigen blog

René González, een van de Cubaanse spionnen die in de VS werden veroordeeld en vorig jaar naar Cuba kon terugkeren, is een eigen blog begonnen onder de titel Ze zeggen dat ik een spion ben.  Hij wil met zijn blog meer informatie verspreiden over de zaak van de Cubaanse Vijf, de spionnen in Amerikaanse gevangenschap, een van de geschilpunten tussen de Cubanen en de VS. González zegt verder te geloven dat ‘dit blog een bewijs is van een natuurrecht; het recht om zich vrij te uiten.’

René González achter zijn scherm

René González achter zijn scherm

González, die 15 jaar gevangen zat in een Amerikaanse gevangenis en die de eerste was die naar Cuba kon terugkeren, beantwoordt in zijn eerste post vragen van Cubanen en legt uit waarom hij besloot een blog te beginnen. ‘Ik hoop bij de verdere ontwikkeling van mijn blog meer antwoorden te geven, ook voor mensen die de zaak van de Cuban Five niet kennen of die deze wellicht kennen, maar niet aan de zijde van de Vijf staan,’ aldus González, die ook op Twitter opereert. González hoopt bij te dragen aan ‘het slechten van de muur van stilte die de zaak kent‘ buiten het eiland en wil ‘duistere kanten kan verhelderen.’ (…) ‘Dit blog biedt de mogelijkheid om de historie te belichten door ons als De Vijf zelf, via een een soepele en permanente persoonlijke dialoog voor hen die daarvoor open staan,’ aldus González.

Alan Gross

Alan Gross

Struikelblok VS en Cuba
De zaak van de vijf Cubaanse spionnen heeft de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld in de relaties tussen de VS en Cuba en stond de normalisatie van de betrekkingen in de weg, samen met de gevangenhouding in Cuba van de Amerikaanse ontwikkelingsdeskundige Alan Gross. Gross werd in december 2009 aangehouden omdat hij communicatieapparatuur zou hebben geleverd, waaronder satelliettelefoons, aan de joodse gemeenschap in Cuba. Zijn lichamelijke situatie verslechtert en Gross is somber. Op 2 mei zei Gross tegen zijn Amerikaanse advocaat dat dit ‘de laatste verjaardag zou zijn die hij, hoe dan ook, in Cuba zou vieren.’

cincocubaHelden
De vijf Cubanen worden in Cuba beschouwd als ‘helden’ en ‘antiterroristische strijders’. Zij werden in 1998 in Florida aangehouden door de FBI toen deze een Cubaanse spionage-netwerk oprolden. De groep gevangen Cubanen was toen groter dan de Vijf die nu zijn overgebleven; enkele Cubanen kozen voor identiteitsverandering en erkenden de spionage waarvan ze beschuldigd werden. De Vijf erkenden voor de rechter Cubaanse agenten te zijn, maar verzekerden dat hun spionagewerkzaamheden waren gericht op de werkzaamheden van ‘terroristische Cubaanse ballingen’ die samenzweerden tegen Fidel Castro of gewelddaden wilden plegen in de VS. Waarom een van de Vijf werkzaam was op een Amerikaanse marinebasis is nooit helemaal duidelijk geworden. Tot nu toe zijn René González en Fernando González de enige twee van de vijf die zijn vrijgelaten omdat ze hun straf voltooiden, maar de andere drie, Gerardo Hernández, Ramón Labañino en Antonio Guerrero, blijven gevangen. De politieke nederlaag van president Obama leidt er toe dat een mogelijke uitwisseling van deze drie Cubanen tegen Alan Gross verder weg is dan ooit. Vorige week suggereerde de New York Times in een commentaar nog een dergelijke gevangenenruil.

Bron
* El Nuevo Herald, Diario de Cuba
Link
* Weblog van René González: Soy un espía, dicen, zowel in het Engels als in het Spaans. De website wordt gehost door het Amerikaanse bedrijf Godaddy in Arizona. 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s