‘Cubaanse vrouwen mogen misschien boksen’

Cuba zou mogelijk binnenkort het verbod op boksen voor vrouwen op kunnen heffen. Dat zei de herkozen president van de internationale amateurfederatie AIBA, Wu Ching-kuo, tijdens het WK boksen voor vrouwen in het Zuid-Koreaanse Jeju. Sinds de revolutie worden vrouwen in Cuba uitgesloten van deelname aan bokswedstrijden.

Met Lags maakte een edocumentaire over een Cubaanse boksliefhebster

Meg Smaker maakte een documentaire over een Cubaanse boksliefhebster

Cuba is opnieuw de grote afwezige op het WK, net als op de Spelen van 2012 toen vrouwen voor het eerst om olympische boksmedailles mochten strijden. Op het moment dat vrouwenboksen toegevoegd werd aan de Spelen liet de Cubaanse hoofdcoach Pedro Roque al weten wat zijn mening daarover was: ‘Vrouwen zijn gemaakt om mooi te zijn, niet om klappen uit te delen en te krijgen.’

Ontwikkeling
Wu kreeg Cuba vorig jaar al zover om na decennia eindelijk mannen professioneel te laten boksen en een team te sturen naar de lucratieve World Series of Boxing. De Taiwanees heeft er vertrouwen in dat het met het vrouwenboksen ook wel goed gaat komen. ‘Ik heb Cuba nu drie keer bezocht en ik zie dat ze de ogen steeds meer openen voor wat er internationaal gebeurt in het boksen’, aldus Wu tegenover insidethegames. ‘Ze kunnen de deur niet dichtgooien en ze beginnen te zien hoe vrouwenboksen zich aan het ontwikkelen is.’

Succesvol Cuba
Aan het WK in Jeju – het achtste – doen 280 vrouwen uit 67 landen mee, ruim meer dan bij de eerste editie in 2001: 125 boksters uit 30 landen. Middelgewicht Claressa Shields en lichtgewicht Katie Taylor zijn als twee van de drie eerste olympisch kampioenen aanwezig, terwijl de derde – Nicola Adams – na drie zilveren WK-medailles op rij het toernooi door een blessure moet missen. Boksen voor mannen staat al sinds 1904 op het olympisch programma, met Stockholm 1912 als uitzondering: Boksen was volgens de Zweedse wet verboden. Cuba is op de VS na het succesvolste land ooit, met 34 keer goud, 19 zilveren en 14 bronzen medailles.

Bron
* Inside TheGames / Website Fok

Linken
* Bericht 21 augustus 2009 over verbod voor Cubaanse boksvrouwen (Engelstalig)
* Meg Smaker produceerde een documentaire Boxeadora over het verlangen van een Cubaanse boksfanatica om aan de Spelen deel te nemen. Hier is de trailer (1 minuut)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s