Journalist New York Times spreekt met redactie oppositiekrant

Ernesto Londoño, de journalist van The New York Times, aan wie een serie commentaren van zijn krant over Cuba worden toegeschreven, bezocht vorige week Cuba (zie bericht op deze weblog) en ging o.a. bij de redactie van de partijkrant Granma langs. Kritische Cubanen vroegen zich af of hij het bij een gesprek met de spreekbuis bij uitstek van het regime zou laten.

Foto van Londoñes rit over het platteland. 'Veel braakliggend land en weinig stimulansen om het te bewerken,' is zijn commentaar.

Foto uit Facebook van Londoñes van zijn rit over het platteland. ‘Veel braakliggend land en weinig stimulansen voor de boeren om het te bewerken,’ is zijn commentaar.

De redactie van de digitale oppositionele krant 14ymedio nodigde hem uit voor een gesprek. Vorige week zaterdag vond dit gesprek plaats in een hotel in Havana waar Londoño verbleef. 14ymedio had hem graag willen interviewen, maar daarvoor had hij eerst de toestemming van zijn werkgever The New York Times nodig. Ook foto’s maken was niet toegestaan. Vervolgens werd ‘in een sfeer van wederzijds respect en een grote bereidwilligheid naar ons te luisteren’ gesproken over thema’s als de journalistiek, jongeren in Cuba, de economie, het embargo, de onderdrukking, werken voor eigen rekening en de bekende zes commentaren van The New York Times die de krant in de afgelopen weken aan Cuba wijdde.

Vooral in conservatief Cubaanse kringen in de VS worden Londoño en zijn krant NYT gezien als 'hielenlikkers' van de Castrodictatuur. Hier een fotomontage van Babalublog

Vooral in conservatief Cubaanse kringen in de VS worden Londoño en zijn krant de NYT gezien als ‘hielenlikkers’ van de Castrodictatuur. Hier een fotomontage van Babalublog.

14ymedio maakte een samenvatting van het besprokene. Drie uur later liet Londoño via Twitter weten dat hij helaas vanwege de censuur in Cuba het verslag van de ontmoeting zelf niet kon lezen. ‘Het wordt geblokkeerd.’

Ernesto Londoño @londonoe  ·  3 uur later

Wish I could access this @14ymedio piece about my meeting w/ @yoanisanchez & co. Sadly, it’s blocked in #Cuba.

Link
* De Spaanstalige samenvatting van de ontmoeting tussen Londoño en de redactie van 14ymedio

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s