Correspondent internetkrant 14ymedio voor derde keer verhoord

Vorige week vrijdagochtend om 9 uur moest de correspondent van de Cubaanse internetkrant 14ymedio, Carlos Fernández, zich voor de derde keer dit jaar melden op het politiebureau van Pinar del Rio voor een verhoord. Deze keer had hij echter geen waarschuwing vooraf ontvangen. Carlos Fernández publiceerde recent hoe het een bekende schilder in Pinar del Rio onmogelijk werd gemaakt een expositie te organiseren over Utopieën en Dissidenten.  

Juan Carlos Fernández

Juan Carlos Fernández

Een majoor van de staatsveiligheid, die zich alleen bekend maakte als David, beschuldigde hem van samenwerking met deze internetkrant, die hij omschreef als een medium van de ‘confrontatie’ dat ‘tegemoet komt aan de belangen van een vreemde mogendheid.’ De beschuldiging ging vergezeld van dreigende zinnen over een mogelijk ‘optreden van de politie’ tegen Fernández in het geval hij door zou gaan ‘met waar hij nu mee bezig was’, aldus de uitspraak van de ondervrager. Echter op de vraag van de beschuldigde over een mogelijke detentie en een wettelijk proces, bleef de ondervrager vaag over de ernst van de maatregelen.

Grondwet
Juan Carlos Fernández verdedigde zijn recht om zijn mening op te schrijven en te publiceren in welk medium dan ook. ‘Ik waarschuw je, de wet zal je veroordelen’, antwoordde de man met het pseudoniem David, zonder verder in detail te treden. De ambtenaar haalde de grondwet van de Republiek Cuba erbij en dat de ‘regering regeert met hulp van het volk’, waarna de journalist hem eraan herinnerde dat de communistische partij minder dan één miljoen aanhangers heeft, terwijl de bevolking van het land meer dan 11 miljoen groot is.

De omslag van Convivencia

De omslag van Convivencia

Censuur schilderijenexpositie
Fernández is lid van het tijdschrift Convivencia, dat opereert in de provincie Pinar del Rio en werkt sinds augustus als correspondent van de internetkrant 14ymedio, die geleid wordt door Yoani Sánchez en Reinaldo Escobar. Hij schrijft over het culturele leven van de stad, maakt reportages over sociale thema’s en fotoreportages in deze omgeving. Een paar maanden geleden bracht Juan Carlos Fernández de censuur aan het licht, waar de schilder uit Pinar del Rio, Pedro Pablo Oliva, slachtoffer van werd toen zijn expositie Dissidentes en Utopieën niet mocht doorgaan.

Bron
* 14ymedio, Havana, 28 november 2014

Link
* Deze Cubaweblog publiceerde op 22 september 2014 over de affaire rond de schilder Pedro Pablo Olivar, ‘Ministerie van Cultuur verdedigt verbod kunstexpositie.’

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s