Cubaanse politieke politie lokt geweld tegen dissidenten uit

De Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening is zeer verontrust over gewelddadige acties tegen leiders van de oppositie, die plaatsvinden onder het mom van ‘persoonlijke ongelukken’, maar waarachter men ‘de hand van de politieke politie kan vermoeden’. De Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional (CCDHRN) meldt in het rapport over de maand november 398 aanhoudingen en kortdurende arrestaties van niet-gewelddadige leden van de oppositie.

politie-auto-Carro-patrullero-callesDe mensenrechtenorganisatie signaleert dat ‘deze arbitraire arrestaties eigen zijn aan een politiestaat die voortgaat om het uitoefenen van de burger-  en politieke rechten en andere fundamentele rechten te criminaliseren’. Het maandrapport stelt ook vast dat ongeveer 100 vreedzame burgers slachtoffer werden van onderdrukkende acties om politieke motieven, in de vorm van fysiek geweld, vernielzucht, bedreigingen, actos de repudio** en andere vormen van geweld. De Commissie noemt bijvoorbeeld het geweld van dinsdag 25 november j.l. toen de activisten Guillermo Fariñas, José Daniel Ferrer García, Félix Navarro Rodríguez en Ángel Moya Acosta, hier het slachtoffer van werden. Het totaal aantal aanhoudingen in november was lager dan in oktober toen 413 personen om arbitraire redenen werd aangehouden.

Bijlage
* Rapport november 2014, CCDHRN

Noot
* Actos de Repudio zijn door de Cubaanse autoriteiten georganiseerde gewelddadige acties tegen leden van de oppositie of hun familieleden, vaak in de directe omgeving van hun woningen. De knokpartijen worden door de overheid/partijorganisaties/massa-organisaties georganiseerd, maar gepresenteerd als uitingen van ‘spontane woede-uitbarstingen’ van het volk. Een voormalige voorzitter van de officiële Cubaanse schrijversbond noemde deze actos de repudio ooit ‘verbale lynchpartijen.’

Advertenties

2 thoughts on “Cubaanse politieke politie lokt geweld tegen dissidenten uit

  1. De mensenrechtorganisatie? Het maandrapport? En de Commissie? Welke zijn dit, waar komen ze vandaan, waarop zijn deze cijfers gebaseerd? Mensen willen graag dingen weten, echter moet er wel fundament zijn achter dergelijke uitspraken…

    • De naam van de organisatie staat in het bericht vermeld zowel in het Spaans als in het Nederlands. Het maandrapport is als bijlage toegevoegd. De CCDHRN is een zeer gerespecteerde mensenrechtenorganisatie olv Elizardo Sánchez. Deze voormalige professor marxistische filosofie aan de universiteit van Havana, legt zich sinds de jaren tachtig toe op het documenteren van mensenrechtenschendingen. Dank voor uw reactie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s