Dissidentenkrant krijgt uitnodiging voor officiële culturele activiteit

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Cubaanse revolutie heeft een medewerker van een dissidente publicatie, namelijk de internetkrant 14ymedio toestemming gekregen om een officiële culturele activiteit bij te wonen, namelijk het Internationaal Festival van de Nieuwe Latijns Amerikaanse Film dat donderdag aanstaande begint.

14ymedio

Dissidentenkrant
14ymedio is een dissidentenkrant, die geleid wordt door de blogger en journaliste Yoani Sánchez en haar partner Reinaldo Escobar. De laatste zal als redacteur van 14ymedio het festival bijwonen en er verslag van doen. Escobar is ex-journalist die in de jaren tachtig werd ontslagen bij de officiële krant Juventud Rebelde vanwege zijn kritiek op het beleid van Fidel. Hij weet niet zeker of dit feit gezien moet worden als een positief gebaar naar grotere informatieve openheid. ‘Ik weet niet of hier sprake is van onzorgvuldigheid van de kant van degene die deze accreditaties uitvoert, noch of het een zaak is die van bovenaf is toegestaan,’ zegt hij. Het filmfestival is een van de meest prestigieuze filmgebeurtenissen van Latijns Amerika en kan elk jaar tientallen buitenlandse gasten verwelkomen.

‘Accreditatie is ons recht’
Escobar: ‘Wij zullen ons gedragen zoals we ons altijd gedragen, als een digitaal medium dat alle recht heeft geaccrediteerd te zijn bij welke gebeurtenis dan ook’. De Cubaanse autoriteiten maken zelfstandige initiatieven van particulieren op mediagebied onmogelijk en monopoliseert alle communicatiemedia. De internetkrant 14ymedio begon haar werkzaamheden in mei van dit jaar en zegt in haar principeverklaring: ‘Wij hebben een betrokkenheid bij de waarheid, de vrijheid en de verdediging van de mensenrechten, zonder ideologische of partijpolitieke bindingen.’

Bron
* El Mundo, 8 december 2014

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s