Cuba wil uitstel dialoog EU wegens ‘gebrek aan vertrouwen’

De derde ronde van gesprekken tussen de Europese Unie en Cuba die gepland stond voor 8 en 9 januari volgend jaar, gaat niet door. Dat hebben diplomaten in Havana en Madrid bevestigd tegenover de redactie van de onafhankelijke internetkrant 14ymedio. De regering van Raúl Castro zou om uitstel hebben verzocht omdat ‘een klimaat van vertrouwen ontbreekt.’ Na de eerste en tweede ronde in april en augustus van dit jaar, zou men zich tijdens het derde overleg buigen over politieke zaken en kwesties gerelateerd aan de mensenrechten en de civil society in Cuba.

Kanotren van de EU in Brussel

Kantoor van de EU in Brussel

Een bron in Madrid die nauw betrokken is bij de onderhandelingen zegt niet precies te weten wat de reden van het gevraagde uitstel is. Cuba zou hebben laten blijken niet ingenomen te zijn geweest met een culturele activiteit georganiseerd door de EU – een foto-expositie van een fotograaf uit Litouwen – die niet bevorderlijk zou zijn geweest voor een ‘goed klimaat’ voor de onderhandelingen. Dezelfde bron zegt ook dat het uitstel meer te maken heeft met logistieke problemen dan met politieke. Cuba zou ‘nog niet klaar zijn voor een nieuwe ronde en meer tijd nodig hebben.’ De EU-vertegenwoordiging in Havana zegt ‘dat men misschien nog niet voldoende voorbereid is op de discussies die voorzien worden’. Een medewerker van deze vertegenwoordiging, Alain Bothorel, bevestigt in een telefonisch contact met 14ymedio dat de onvrede van Cuba samenhangt met een foto-expositie van een kunstenaar uit Litouwen over Cuba, gehouden in de zetel van de EU in Brussel. Bothorel zegt dat de Cubaanse ambassade in Brussel hiervan tevoren volledig op de hoogte was. Hij verzekert ook dat de dialoog door gaat en zegt ‘vertrouwen te hebben dat het moment komt om verder te gaan.’ De expositie is ook in Washington vertoond en Cuba zou, aldus persbureau Reuters, verontwaardigd zijn geweest over de aanwezigheid van bepaalde personen bij de opening ervan. De delegatie van de EU in Havana wil over het gebeuren geen verdere uitspraken doen. Volgens Reuters zouden uitspraken van de Spaanse Minister van Buitenlandse Zaken bij zijn bezoek aan Cuba in november jl. ook niet goed zijn gevallen in Havana. Minister Margallo ging tijdens een voordracht in op de val van dictator Franco en de daarop volgende democratisering van de Spaanse samenleving. Bovendien verzocht hij de autoriteiten naar Spanje uitgeweken Cubaanse dissidenten toestemming te verlenen Cuba te bezoeken.

Dagoberto Valdez

Dagoberto Valdéz

Politieke wil
De internetkrant 14ymedio vroeg ook een reactie aan drie opposanten van het Castro-regime in Cuba. Dagoberto Valdés, directeur van het tijdschrift Convivencia: ‘Het is spijtig dat de onderhandelingen worden opgeschort, op een moment dat thema’s als de mensenrechten en andere zaken van groot bilateraal belang op de agenda staan.‘ Hij hoopt op een snel vervolg van het gesprek tussen Europa en Cuba. Manuel Cuesta Morúa van Arco Progresista: ‘Dit besluit wijst erop dat de Cubaanse regering niet in omstandigheden verkeert om op een open en respectvolle wijze een dialoog te voeren over thema’s als de mensenrechten. Deze opstelling zegt niets over een gebrek aan voorbereiding zoals men suggereert, maar veel meer over de houding tegen over een dialoog want die houdt een verandering in.’ En Elizardo Sánchez van de Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional noemt het argument dat de Cubaanse autoriteiten gebruiken om uitstel te krijgen ‘een alibi om uitstel van dit proces te krijgen’ en een bewijs dat ‘de politieke wil bij de regering van Cuba ontbreekt om positief te reageren op de oproepen van de internationale gemeenschap werkelijke hervormingen te introduceren op het eiland.’

De uitspraken van de Spaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Margallo leidde tot weinig enthousiasme

De uitspraken van de Spaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Margallo, leidden tot weinig enthousiasme bij de autoriteiten in Cuba. Hij bezocht vorige maand Havana en sprak er o.a. over de transitie die Spanje doormaakte na de dood van dictator Franco.

Politieke akkoorden
Cuba is op dit moment het enige land van Latijns-Amerika waarmee de Europese Unie geen verdrag heeft gesloten. Sinds 1996 geldt, op initiatief van de toenmalige Spaanse premier José María Aznar, de zogeheten Common Position die de dialoog tussen de 28 landen van de EU en Cuba koppelt aan verbetering op het gebied van de mensenrechten. Nadat de dialoog tussen Cuba en de EU in 2008 werd hervat hebben 15 van de 28 landen een akkoord gesloten met Cuba.

Bron
* 14ymedio, Havana

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s