Neef Fidel legt directiefunctie neer na ‘parfumschandaal’

José Antonio Fraga Castro is niet langer president van de Labiofamgroep. Het besluit om de neef van Fidel Castro van zijn functie te ontheffen, viel tijdens een directievergadering donderdag jl. Werknemers zeggen dat de maatregel een gevolg is van Castro’s betrokkenheid bij de productie en commercialisering van parfums met de merken Ernesto en Hugo, een verwijzing naar de figuren van Ernesto Guevara en Hugo Chávez.

Juan Antonio Fraga Castro

Juan Antonio Fraga Castro

Fraga besloot tijdens de bijeenkomst te kiezen voor pensionering omdat een administratieve sanctie zijn loopbaan zou ‘besmetten.’ Vorige zaterdag werden de werknemers van Labiofam geïnformeerd en zij zullen deze week horen wie de opvolger van Fraga Castro zal zijn. De dissidente internetkrant 14ymedio probeerde maandag contact te krijgen met medewerkers binnen het bedrijf, maar ‘in alle filialen heerst een onderdrukkende atmosfeer’ en het was werknemers streng verboden commentaar te geven over de affaire aan personen buiten het bedrijf. De onzekerheid bij werknemers betrof de vraag of het bedrijf Labiofam zou worden opgeheven; het bedrijf is onderdeel van het Ministerie van Landbouw, maar had in de loop der jaren een ongewone zelfstandigheid verworven.

Campagne
labiofam-parfums-ernesto-hugoEind september bood Fraga zijn excuses aan aan de familieleden van Chávez en Ernesto ‘Che’ Guevara vanwege de commercialisering van parfums waarbij hun namen werden gebruikt. Hij probeerde nog de schuld voor het schandaal in de schoenen van de buitenlandse pers te schuiven. De nu afgezette president van Labiofam sprak toen van ‘een georkestreerde campagne’ met ‘kwade bedoelingen’ en hij kritiseerde met name het Amerikaanse persbureau Associated Press. Maar de officiële media in Cuba kwamen tussenbeide en de commercialisering van deze parfums werd verboden want ‘de symbolen van gisteren, vandaag en de toekomst zijn ons heilig’.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s