Cuba heeft geen haast met internet voor Cubanen

Granma, de krant van de Cubaanse Communistische Partij, wijdde 12 december een commentaar aan de verspreiding van internet in Cuba. Slechts 3,4% van de Cubaanse gezinnen beschikt over een internetaansluiting thuis. De partijkrant kondigt aan internet te willen verspreiden, maar ‘niet gehaast maar wel ononderbroken’ of in het Spaans sin prisa, pero sin pausa. Op deze wijze karakteriseert Raúl Castro ook zijn economische hervormingen.

joven-club-internetHet commentaar zegt verder: ‘Het tijdperk van internet en de nieuwe technologieën is een terrein van vorming, ontwikkeling en veiligheid om de onkwetsbaarheid van de Revolutie, de verdediging van de cultuur en het duurzame socialisme dat ons volk opbouwt, te kunnen garanderen.’ Cubanen kunnen in de kantoren van de telecommunicatiemaatschappij (ETECSA) sinds 2013 tegen een hoge prijs (meer dan 4 dollar per uur) gebruik maken van een gecontroleerd internet. De meeste Cubanen geven de voorkeur aan de goedkopere versie van het eveneens gecontroleerde intranet o.a. beschikbaar via de 600 kantoren van Joven Club, een afdeling van de communistische partij. Enkel journalisten (niet allen), bijzonder kader van de partij, buitenlanders en bepaalde vertegenwoordigers van de vrije beroepen, kunnen gebruik maken van een particulier internetaansluiting thuis.

facebook-la_TendederaCubaanse versie Facebook niet populair
De ontwikkeling rond de Cubaanse versie van Facebook toont aan hoe weinig succesvol de Cubaanse overheden omgaan met nieuwe sociale media. De Cubaanse televisie kan niet op tegen het ‘illegale pakket’ (Paquete: usb sticks met elk week nieuw aanbod aan films en muziek), de Cubaanse twitter komt niet van de grond en nu lijkt ook de Cubaanse versie van Facebook oftewel La Tendedera de handdoek in de ring te gooien. Een jaar na invoering van La Tendedera of De Waslijn, hebben nog geen 4.500 Cubanen er een account. De krant Juventud Rebelde laat Kirenia Fagundo, leider van het project Cuba Va, waar La Tendedera onder valt, aan het woord over de uitdagingen en obstakels waarmee dit Cubaanse sociale netwerk te kampen heeft.

Enkel via jongerenclubs
Aanvankelijk was La Tendedera bedoeld voor mensen die thuis geen internet hadden, nu kan men alleen nog via de zogeheten Joven Club (Clubs van de partij voor Jongeren) op het Cubaanse Facebook terecht. En dat betekent geen of zeer trage verbindingen en rijen wachtenden voor de kantoren van Joven Club. De hardste kritiek van Cubaanse jongeren is echter het ontbreken van de mogelijkheid voor gebruikers om contacten te leggen buiten Cuba. En Cubanen die in het buitenland reizen kunnen hun account in Cuba onderweg niet updaten. Die kritiek komt in het interview met Fagundo echter niet aan bod.

Meer informatie:
* Interview uit Juventud Rebelde (Spaanstalig)
* Het commentaar uit de partijkrant Granma van 12 december 2014; De informatisering van Cuba is een prioriteit

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s