New York Times wil steun voor nieuwe Cubaanse ondernemers

In een commentaar zondag jongstleden dringt The New York Times er bij president Barack Obama op aan de steun aan ‘de groep ondernemers’ in Cuba te vergroten door versoepeling van de economische sancties tegen het regime. Het is het zevende commentaar over de relatie tussen Cuba en de VS dat deze krant sinds 11 oktober publiceert. De conclusie van het commentaar luidt dat ‘hoewel de economische transformatie in Cuba langzaam voortschrijdt, ze toch kan leiden tot een opener samenleving. Op dit moment helpt de voortdurende vijandschap van Washington enkel de oude garde in Cuba.’

pesos-met-bananenCitaat: ‘President Obama zou kunnen bijdragen aan de groei van de kleine maar snel groeiende ondernemersgroep door de sancties te versoepelen, die hij eenzijdig in het kader van zijn uitvoerende bevoegdheden kan doorvoeren. Het commentaar signaleert dat de Obama-administratie ‘de hervormingen met scepsis’ heeft bezien. En hoewel de krant erkent dat het Witte Huis ‘de beperkingen op het reizen en het overmaken van geld heeft ‘versoepeld’, bekritiseert de NYT het feit ‘dat er relatief weinig is gedaan om de serie sancties die de VS de afgelopen tientallen jaren Cuba heeft opgelegd, te versoepelen.’ De krant stelt voor dat het Witte Huis ‘begint met met een proces waarbij Cuba geschrapt wordt van de lijst met landen die terroristische organisaties steunen.’ Verder wordt opnieuw het idee gelanceerd om via bepaalde kanalen Amerikanen in staat te stellen particuliere bedrijven in Cuba te van kapitaal te voorzien. In maart van dit jaar deed de Cuba Study Group – bestaande uit voormalige functionarissen, ondernemers en intellectuelen – via een open brief een soortgelijke oproep aan Obama.

Falen eigen economie
De krant merkt ook op dat steun aan Cubaanse-Amerikanen die een robuustere rol willen spelen bij de economische omvorming van het land, ook de gewoonte van de Cubaanse regering de schuld voor de tekortkomingen van de eigen economie aan Washington te wijten, kan afzwakken. De krant spreekt ook over tegenstellingen tussen ‘de leiders van de oude garde’ en de ‘reformisten’ binnen het regime over de mate van en de snelheid waarmee de economische hervormingen moeten worden doorgevoerd. ‘De Cubaanse autoriteiten nemen een onevenwichtige houding aan tegenover de groeiende particuliere sector. Men verwelkomt de extra werkgelegenheid en de belastingen die er uit voortvloeien, maar tegelijkertijd dwingen de bureaucraten succesvolle particuliere ondernemingen om hun bedrijf om te vormen tot ‘coöperaties’ , die samenwerken met de Staat. De boodschap luidt: ‘Wij willen welvaart, maar geen personen die welvarender zijn dan anderen,’ aldus de krant.

Twijfel aan succes
Ter relativering van het commentaar schrijft de krant nog dat Washington weliswaar de ‘reformistische groepen zou kunnen versterken door Cubaanse ondernemers te voorzien van externe financiering en scholing van werkgeverschap’, maar waarschuwt tegelijkertijd dat ‘het weinig waarschijnlijk is dat deze strategie succesvol zal zijn, laat staan dat de VS haar politiek van regimewijziging zal opgeven.’ Maar ondanks het feit dat ‘de economische transformatie in Cuba langzaam zal voortschrijden, zou ze toch kunnen leiden tot een opener samenleving. Op dit moment helpt de voortdurende vijandschap van Washington enkel de oude garde in Cuba,’ aldus de New York Times.

Link
* Cuba op een kruispunt, het Engelstalige commentaar van de New York Times, 14 december 2014

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s