Identiteit vrijgelaten VS-spion in Cuba bekend

De spion die Cuba deze week vrijliet in ruil voor de nog drie overgebleven Cubaanse spionnen van de Groep van Vijf, die in 2001 werden veroordeeld, heet Rolando Sarraff Trujillo. Newsweek publiceerde de eerste gegevens over de identiteit van deze spion die in Cuba geboren werd en die als cryptograaf werkzaam was voor de Cubaanse geheime dienst en tegelijkertijd voor de CIA. In 1995 werd hij in Havana gearresteerd. Door zijn werkzaamheden zouden tussen 1998 en 2009 in totaal 8 Cubaanse spionnen zijn gearresteerd. Washington noch Havana, wilden na zijn vrijlating dinsdag zijn identiteit onthullen.

Rolando Sarraff Trujillo

Rolando Sarraff Trujillo

De vrijlating van Sarraff Trujillo, die bijna 20 jaar in een Cubaanse gevangenis zat, was een cruciale prioriteit in de gesprekken tussen Cuba en de VS. Hij werd door de top van de geheime dienst omschreven als ‘de hoogst gewaardeerde inlichtingenman op Cubaans grondgebied in de Amerikaanse historie’. Hij zou een doorslaggevende rol hebben gespeeld in de identificatie van diverse Cubaanse spionnen op Amerikaans grondgebied en ook bijgedragen hebben aan de aanhouding van de Cuban Five, die in 1998 in de VS werden gearresteerd. Ramón Labañino, Antonio Guerrero, René González en Fernando González maakten deel uit van het Cubaanse spionagenetwerk Avispa, dat opereerde in Florida en in dat jaar ontmanteld werd. De vijf Cubanen bekenden ‘agenten’ van Havana te zijn, maar slechts ‘terroristische Cubaanse ballingengroepen’ in het oog te willen houden die het gemunt zouden hebben op het leven van Fidel Castro. Sarraff (51 jaar) zat al 3 jaar gevangen toen de arrestatie van de Cubaanse Vijf plaatsvond. National Intelligence directeur Clapper noemt Sarraff een hoogopgeleide informatiespecialist, die weliswaar niet de namen van de Vijf heeft doorgegeven, maar met zijn geleverde informatie kon men wel codes ontmaskeren waardoor de CIA de berichten van Havana aan hun mannen in de VS kon lezen, ook oudere berichten. ‘Maar zoiets kost tijd. Het duurde drie jaar voor we een doorbraak hadden in de Montes-zaak,’ aldus Clapper. Ana Belen Montes, een senior analiste bij Defense Intelligence Agency, bekende in 2002 jarenlang voor Cuba te hebben gespionneerd en werd tot levenslang veroordeeld. Haar uiteindelijke ontmaskering werd mede mogelijk vanwege de informatie van Sarraff.’

Sarraff op jongere leeftijd

Sarraff op jongere leeftijd

Ontmaskerd
Sarraff studeerde journalistiek aan de Universiteit van Havana voor hij ging werken bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken waaronder de geheime dienst valt. Hij was 29 jaar en eerste luitenant toen hij ‘op een dag naar zijn werk ging en nooit meer terugkeerde,’ aldus zijn zus, die nu in Spanje woont. Volgens inlichtingenkringen in de VS zou hij toen juist één jaar met hen samenwerken, samen met nog twee Cubanen en leverden de drie geheimen over Cubaanse coderingstechnieken aan de CIA. De drie vreesden ontmaskerd te worden en twee van hen konden Cuba tijdig verlaten; Sarraff lukte dat niet. Een van de twee mannen is nooit geïdentificeerd; de tweede is José Cohen, nu een zakenman in Florida, maar hij wil niet met de media spreken om de situatie van de achtergebleven familie van Sarraff in de Cuba niet te bemoeilijken.

Geen informatie
De familie van de Cubaan woont in Havana en werd niet geïnformeerd over de vlucht van Rolando naar de VS. ‘Wij zijn wanhopig want er is geen officiële informatie’, zegt een overspannen Odessa Trujillo in gesprekken vanuit Havana met de Amerikaanse pers. ‘We weten niet of hij in de VS is aangekomen. De onzekerheid is groot en wij zijn oudere mensen.’ Maandag had zij nog telefonisch contact met haar zoon maar toen zij woensdag naar het detentiecentrum Villa Marista in Havana kwam voor een regulier bezoek, was hij verdwenen.

Bronnen
* El Pais, Miami Herald, New York Times

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s