Stroom Amerikaanse toeristen uitdaging voor particuliere sector

Gezeten aan een tafeltje van La Guarida, het meest fameuze particuliere restaurant in Havana, zegt de eigenaar nu nog niet klaar te zijn voor een toestroom van bezoekers uit de VS, na de historische verzoeningstoespraken van de presidenten Castro en Obama van vorige week, na een periode van confrontatie. ‘Wij zijn er niet klaar voor, niet alleen vanwege de toestroom, maar ook vanwege de kwaliteit van ons aanbod.’ Dat zegt Enrique Núñez, wiens paladar of particulier restaurant het decor was van de veelgeloofde film Fresa y Chocolate uit 1993 in een gesprek met Associated Press.

Een vlucht vertrekt vanuit Miami naar Cuba

Een vlucht vertrekt vanuit Miami naar Cuba

‘Nu zijn we er nog niet klaar voor, maar de mensen zullen snel wakker worden en de problemen oplossen en het aanbod aanpassen,’ aldus de eigenaar van La Guarida, die klanten heeft verwelkomd als Hollywoodsterren Jodie Foster, Uma Thurman, Benicio del Toro en Jack Nicholson. Voor Jorge Fernández, medewerker van de paladar La California, dicht bij Havana Vieja, is een toename van het aantal bezoekers uit de VS ‘een uitdaging voor de particuliere sector in Cuba omdat de Noordamerikaanse toeristen royaal zijn, maar ook veeleisend.’ (…) ‘Het is een mogelijkheid om een sector te versterken die overleeft met zeer lage winstmarges,’ omdat ‘er hier een groothandel ontbreekt en de investeringen in de productiemiddelen en basisproducten voor de keuken zeer hoog zijn.’

obama-raul-twee-televisiescherm17122014Embargo blijft
Tijdens de historische televisie-uitzendingen kondigden Raúl Castro en Barack Obama tegelijkertijd de normalisering van de relaties aan, maar het economisch embargo bestaat nog omdat dit niet door het Witte Huis maar door het Congres moet worden opgeheven. Maar Obama kondigde wel aan de reismogelijkheden voor Amerikaanse burgers en het overmaken van dollars te verruimen en hij beloofde ‘de jonge particuliere sector in Cuba te versterken’, o.a. door Amerikanen de mogelijkheid te bieden bouwmateriaal en landbouwwerktuigen naar Cuba te exporteren. De aankondiging van Obama ‘is bemoedigend’ en ‘iets waar we op hebben gewacht’ want alle zaken die verband houden met de blokkade zijn voor het volk van Cuba maar ook voor het volk van de VS onhoudbaar’, aldus Fernández.

Carlos Márquez, eigenaar van La Comercial San Cristóbal

Carlos Márquez, eigenaar van La Comercial San Cristóbal

Gunstig
‘We moet zien hoe de zaken zich ontwikkelen, maar alles wat Obama heeft gezegd is gunstig voor ons,’zegt Carlos Márquez, eigenaar van de paladar La Comercial San Cristóbal, die deze week bezoek kreeg van de oud-diplomaat Wayne Smith, de eerste Amerikaanse vertegenwoordiger in het Oficina de Interes/Interest Ofice, dat in Havana opereert in de voormalige Zwitserse ambassade sinds de banden tussen VS en Cuba in 1961 werden verbroken. Maar de Chileense presidenten Michelle Bachelet en Sebastián Piñera bezochten deze paladar al eerder. De eerste paladaressen verschenen in 1994 op het toneel toen Fidel Castro dit toestond om de economische crisis na de val van het Sovjet blok ontstaan, op te lossen. In 2008 verdubbelde het aantal particuliere eethuisjes door de hervormingen van Raúl Castro en nu telt Havana er een 400, vaak grote lokalen, met een gevarieerd aanbod en ontelbare mensen in dienst.

Verwachtingen
De verwachtingen van de particuliere ondernemers lijken niet ongefundeerd te zijn. Het Ministerie van Toerisme benadrukt dat Cuba nog ‘een miljoen toeristen extra’ kan verwachten, opgeteld bij de drie miljoen die dit jaar werden verwelkomd. Wanneer het embargo niet bestond zouden, aldus dit Ministerie, 15% van de 13 miljoen Amerikaanse toeristen die de Cariben nu bezoeken ook Cuba aandoen, niet in het minst vanwege de cruises. Toerisme is met twee en half miljard dollar jaarlijks de derde inkomstenbron van het eiland na de verkoop van medische dienstverlening die 10 miljard dollar opbrengt en het overmaken van deviezen door familieleden in de VS met 2,7 miljard.

Bron
* De digitale internetkrant 14ymedio, 22 december 2014
reinaldo-escobar-

In de Volkskrant van vandaag staat een interview met de Cubaanse journalist Reinaldo Escobar (67) van 14ymedio. Hij is de echtgenoot van de bekende blogger Yoani Sánchez. Citaat: ‘Natuurlijk maak ik de val van het regime nog mee. Ik ben van nature een optimist, maar sinds woensdag zie ik het helemaal zonnig in.’ Het interview staat niet op de site van de Volkskrant.

Linken
* De Telegraaf, 21 december 2014: Aruba vreest Cuba
* Trouw, 18 december 2014: Waarom VS en Cuba de hulp van de paus inriepen.

Noot
* Deze Cubaweblog meldde eerder dat de Cubaanse staatstelevisie de toespraak van president Obama niet integraal uitzond. Dat was juist, maar de partijkrant Granma publiceerde op 17 december wél de integrale tekst.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s