Staatswinkels, particuliere restaurants, supermarkten, hotels en bij veel particulieren in Cuba hangt de kerstversiering. ‘Kerstmis is een diep gewortelde traditie in Cuba, die 38 jaar onderbroken werd en dat is niet kort, maar het kerstfeest komt terug,’ zegt de secretaris van de Cubaanse Bisschoppenconferentie, José Félix Pérez. Ook auto’s hebben kerstversiering net als het gebouw van de Interest Sectie, dat snel zal veranderen na de aangekondigde verzoening, in de nieuwe ambassade van de VS.
Speciale diners
De hotels hebben ook speciale aanbiedingen zoals Hotel Ambos Mundos, waar de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway woonde; het biedt een diner voor 40 dollar aan op Nochebuena of Oudejaarsavond, vier gangen en “mojitos”. Jongeren gekleed als Kerstman delen op straat onder de toeristen flyers uit voor restaurants en het personeel draagt een muts van de Kerstman.
Verbod
Vroeger werd vooral Oudejaarsavond onder de Cubanen gevierd, maar nu wint de kerst terrein. Tot 1998 was Kerstmis nog een dag als alle andere (werk)dagen want Fidel Castro had vanwege de spanningen met de kerken in de jaren zestig, het feest afgeschaft. Slechts in familiekring werd het gevierd want tot 1991 was Cuba officieel een atheïstische staat en niemand wilde problemen met de Comités ter Verdediging van de Revolutie (CDR) die niet gesteld waren op gezinnen waar een kerststal in huis stond. Na het historische bezoek van paus Johannes Paulus II in 1998 werd Kerstmis weer een vrije dag, maar de uitbundige viering ervan kwam pas nadat de vader van de revolutie, Fidel, in 2006 werd opgevolgd door Raúl. De dialoog tussen Raúl en de kerk leidde in 2010 tot de vrijlating van 130 politieke gevangenen.
In dat jaar droeg kardinaal Jaime Ortega ook voor de eerste maal sinds 1959 weer een mis op in een Cubaanse gevangenis. Met de komst van paus Benedictus XVI in 2012 werd ook de vrije dag voor Goede Vrijdag weer ingevoerd, in een land waar de katholieken niet in de meerderheid zijn. Hoewel nooit onderzocht is de aanhang van de Afrikaans-Cubaanse santeria groter. Veel Cubanen beschouwen beide religieuze groeperingen echter als hun thuis.
Bron
* Samengevat artikel van AFP; de Spaanstalige versie staat integraal op de site 14ymedio
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.