Het best bewaarde geheim van Fidel Castro (1)

De lijfwacht van Fidel Castro, Juan Reinaldo Sánchez, besteedt in zijn pas verschenen boek Het verborgen leven van Fidel Castro, ook aandacht aan de betrokkenheid van de toenmalige Cubaanse leider bij de cocaïnesmokkel vanuit Colombia en het Ochoa-proces dat in 1989 in Havana volgde. De roemrijke generaal Arnaldo Ochoa werd toen met drie medebeschuldigden Tonia de la Guardia,  Amado Padrón en Jorge Trujillo gefusilleerd na een stalinistisch proces, waarin allen schuldig werden bevonden aan het ‘besmeuren van de Revolutie’ en het ‘verraden van Fidel’ vanwege de drugssmokkel. Daarvan zou, aldus Sánchez, ‘de Opperbevelhebber en Comandante zogenaamd in het heel niet op de hoogte zijn geweest.’ Maar hij wist wel beter.

Nu verscheen een boek van de Spaanse journalist José Manuel Martín Medem die ook spreekt over de betrokkenheid van de allerhoogste leiders van het land bij drugshandel en de fusillades waarvan Ochoa en Antonio de la Guardia slachtoffer werden.Ochoa werd op 13 juli 1989 om het leven gebracht. Een dag later was op muren in Havana 8A (Ocho A) gekalkt.

Jet boek van de Spaanse journalist Medem

Het pas verschenen boek van de Spaanse journalist Medem

Toen zij in 1989 in Havana werden gefusilleerd was de Spaanse journalist José Manuel Martín Medem als speciale medewerker voor Radio Nacional de España (RNE) en werkzaam in El Salvador en Panama, in Havana aanwezig. Enkele jaren later, tussen januari 2001 en maart 2005, werkte hij als correspondent voor Radio Televisión Española (RTVE) in Havana. Hij is auteur van verschillende boeken over Cuba, waaronder een om zijn verblijf in Havana te memoreren, dat nu gepubliceerd is onder de titel Het best bewaarde geheim van Fidel Castro. De fusillades in de drugshandel. (Los Libros de la Catarata, Madrid, 2014). De website Diario de Cuba sprak over dit boek met Medem.

In het begin van uw boek vertelt u hoe hoe Carlos Aldana, hoofd van de Ideologische Afdeling van de PCC (Cubaanse Communistische Partij), zwoer dat hij het gesprek van drie uur dat Fidel Castro met Antonio de la Guardia had gehad met zich mee het graf in zou nemen. Hij was er getuige van geweest. Wat denkt u dat er zich heeft afgespeeld in dat gesprek?
Ik beweer niet dat de zogenaamde getuige het gezegd heeft noch dat ik de inhoud van het gesprek van Fidel met Tony de la Guardia ken. Ik zeg alleen dat Carlos Aldana heeft verteld dat hij aanwezig was en dat hij niet wil onthullen wat daar gezegd is. Het is Ileana de la Guardia, de dochter van Tony, die sindsdien in opeenvolgende verklaringen verzekert dat Fidel haar vader beloofde dat er geen fusillades zouden zijn als hij alle verantwoordelijkheid op zich nam voor de Cubaanse connectie met het Cartel van Medellín. Als dat zo was dan heeft Fidel zich niet aan zijn belofte gehouden. En als dat gesprek is opgenomen zou dat het fundamentele document zijn van wat er in 1989 is gebeurd.

Fidel Castro in gezelschap van Ochoa (achter Fidel) in Chili 1972kl

Fidel Castro met achter hem Ochoa tijdens een bezoek aan Chili in 1972

De zaak Ochoa lijkt een typisch geval te zijn uit de Romeinse geschiedenis: de triomferende generaal die naar het hart van het Rijk terugkeert met een troepenmacht die hem op handen draagt en zo een groot politiek gevaar wordt. Was dat het geval met Ochoa in de ogen van Fidel Castro?
Tony en zijn groep werden ervan beschuldigd dat ze via Cuba deel hadden genomen aan operaties van drugshandel naar de VS met het Cartel van Medellín. De aanklacht tegen Ochoa was dat hij had geprobeerd een persoonlijke en directe relatie met Pablo Escobar aan te knopen, wat uiteindelijk niet gelukt is. Het Openbaar Ministerie erkende dat Ochoa zich niet met drugshandel had bezig gehouden. Zijn veroordeling kon niet dezelfde zijn onder verschillende aanklachten en het Wetboek van Strafrecht stond niet toe de doodstraf toe te passen. Maar al vóór de uitspraak decreteerde Fidel dat ze schuldig waren en de fusillade verdienden. De fundamentele kwestie is waarom de Minister van Binnenlandse Zaken. José Abrantes uit de sterk bekorte militaire uitspraak is gehaald en waarom Ochoa er ingestopt werd. Niemand heeft aangetoond dat Ochoa aan een staatsgreep heeft gedacht, maar het is door de feiten die zich opgestapeld hebben buiten kijf dat hij zwaar overhoop lag met de politiek van Fidel.

U beweert in uw boek dat Ochoa voor hervormingen was, ten gunste van een
perestroika
.
Ik ben niet degene die Ochoa met de perestroika in verbinding brengt, maar dat zijn de getuigen die in het boek voorkomen. Mensen die dicht bij de generaal stonden beweren dat hij met Fidel over de toekomst van Cuba wilde praten en hervormingen voorstelde, vooral op economisch gebied. Ook was er onenigheid over de wijze van oorlogvoering in Angola en het onderhandelde vertrek daar. Mijn persoonlijke mening is dat de beschuldiging tegen Ochoa van ‘landverrader’ in elkaar gedraaid is om zijn fusillade te rechtvaardigen.

Ook zijn er allerlei beweringen gedaan omtrent zijn mogelijke desertie.
Er is geen enkel bewijs, noch getuigenissen of aanwijzingen die kunnen doen geloven dat Ochoa de mogelijkheid heeft overwogen zijn toevlucht in de VS te zoeken.

Ochoa voor zijn rechters

Ochoa voor zijn rechters

Waarom denkt u dat Fidel Castro niet met Ochoa heeft gesproken, zoals hij met Antonio de la Guardia heeft gedaan?
Fidel zei in de zitting van de Staatsraad waarin de doodstraffen werden bekrachtigd: ‘Ochoa werkt niet mee, hij wilde niet de hele verantwoordelijkheid op zich nemen.’ Er was geen sprake van een gesprek tussen Fidel en Ochoa. Fidel wist dat hij de onderwerping van Ochoa niet voor elkaar zou krijgen. Als er een opname bestaat van de bijeenkomst van Raúl met Ochoa zou dat het tweede fundamentele document zijn over die verschrikkelijke crisis.

U hamert op de contradicties in de procesgang en vergelijkt deze dan met de
stalinistische rechtsgang
.
De veroordelingen in het stalinistische model zijn gebaseerd op een absolute controle van de informatie, op de volledige geheimhouding van de processen en de beschuldigingen die uitsluitend gebaseerd zijn op zogenaamde bekentenissen. Deze drie karakteristieken bepalen de Zaak 1/89.

- VBK media - ISBN:  9789043917636    - Paperback, 272 pagina’s    - Prijs € 19, 99, e-book €9,99

– VBK media
– ISBN: 9789043917636
– Paperback, 272 pagina’s
– Prijs € 19, 99, e-book € 9,99

Noot:
Bodyguard Jorge Reinaldo Sánchez beschrijft hoe de oprichting van het Departemento MC in 1986 aan de wieg stond van de Ochoa-affaire. Toen begon de stroom deviezen uit Rusland op te drogen. Het departement viel onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat wil zeggen minister José Abrante en werd geleid door kolonel Tony de la Guardia. Het departement moest dollars genereren door middel van dekmantelfirma’s, voornamelijk gevestigd in Panama, Mexico en Nicaragua. Dat verklaart ook de bijnaam: Departemento Moneda Convertible (inwisselbare munt) en het handelde in alles: tabak, pantserkreeften en sigaren die de VS werden binnengesmokkeld, naar Afrika uitgevoerde kleding en huishoudelijke apparaten en kunst en antiquiteiten naar Spanje. Het Departemento was niet geheim, wel het functioneren ervan, de financiële circuits en de boekhouding. De enige opdracht was in derde landen uitbetaald krijgen in veel dollars en het Amerikaans embargo ontduiken.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s