Het best bewaarde geheim van Fidel Castro (4)

Aan het eind van het eerste hoofdstuk van uw boek vraagt u zich af, naar aanleiding van de opstelling van de opeenvolgende Amerikaanse regeringen jegens het regiem van Fidel Castro, wat de overeenkomst tussen Cuba en de VS van het verdrag van 1963 inhield en dat in 1989 werd hernieuwd. Daarvoor stelt u de vraag: ‘Waarom was er geen invasie in Cuba in 1963, een van de doelstellingen van de moord op president Kennedy? Waarom verordende president Johnson de beschuldigingen tegen Fidel Castro te stoppen toen alles door de CIA was voorbereid om Oswald als de moordenaar vanuit Cuba gestuurd naar voren te schuiven? Waarom was er geen represaille van de regering Bush tegen de Cubaanse Revolutie in 1989 toen ze de bewijzen in handen hadden van de drugshandel van Colombia naar de VS via Cuba?

fidel-castro-3Zoals u al aangeeft staat het antwoord op die vraag in het betreffende deel van het boek, samen met de feiten, bewijzen en diverse opvattingen. Fidel in 1963 beschuldigen van de moord op Kennedy zou de plannen hebben onthuld van het Witte Huis om met hulp van de CIA en de maffia Castro te elimineren. Fidel van drugshandel beschuldigen zou de medeplichtigheid van de presidenten Ronald Reagan en Miguel de la Madrid met het kartel van Medellín hebben bevestigd om de Nicaraguaanse contra’s te financieren en hun verantwoordelijkheid bij de moorden op de agent van de DEA, Camarena en de Mexicaanse journalist Buendía. Fidel weet dit allemaal. Alles over de moord op Kennedy (El Commandante had ogen en oren in de CIA en de maffia) en de drugshandel vanuit het Witte Huis. Dus bleef men gehuld in stilzwijgen gegund.

Roberto Robaina

Roberto Robaina zou, aldus Fidel Castro teveel van de ‘honing van de macht’ gesnoept hebben. Bovendien doken opnames op van Robaina met vrienden in een vakantieverblijf waarbij de leiders van de revolutie belachelijk werden gemaakt.

Kan het zijn dat de drugsoperaties waar de Cubaanse autoriteiten bij betrokken waren, niet zijn gestopt in 1989? Ik vraag dit omdat tien jaar later kanselier Roberto Robaina wordt afgezet vanwege ontrouw en corruptie en een van de bronnen beweert dat Robaina een zondebok was in een ander netwerk van de drugshandel. 
Het gaat hier om een bron uit de tweede hand. Hij vertelt me wat Robertico heeft gemompeld: dat de betrekkingen die hem worden aangewreven met een Mexicaanse bestuurder, veroordeeld voor drugshandel in de VS, in werkelijkheid een relatie van Fidel was. Maar dat wil niet zeggen dat de drugshandel via Cuba na 1989 doorging. Het maakt deel uit van de Mexicaanse manipulaties van Fidel. Er zit veel rook in de beschuldigingen tegen Robaina van zijn zogenaamde politieke ontrouw. En veel mist in zijn straf.

Tony (links) en Patricio de la Guardia tijdens een militaire activiteit. De executie van Tony drukte op de Cubaanse bevolking. In de gedachtewereld van de Afrocubaanse santeria is het om het leven brengen van een deel van een tweeling een gevoelige kwestie

De broers Tony (links) en Patricio de la Guardia. De executie van Tony drukte zwaar op de Cubaanse bevolking. In de gedachtewereld van de Afrocubaanse santeria is het om het leven brengen van een deel van een tweeling, een ernstige en misdadige zaak. *

In de loop van uw boek vermeldt u mogelijke documenten met nieuwe feiten in de toekomst. U vermeldt de rapporten van de CIA, de opnames in de samenvatting van de Zaak 1/1989, de getuigenis van Carlos Aldana, een boek dat bewaard wordt in het graf van de koning van de cocaïne Roberto Suárez, de documenten die zijn weduwe in een bankkluis bewaart, de mogelijke getuigenis van Abrantes……
Hier komt nog bij de verklaring die Patricio de la Guardia zou kunnen geven. Ze hebben zijn broer gefusilleerd. Hij heeft veel te vertellen. Zal hij hier de gelegenheid voor hebben in de toekomst? (Patricio de la Guardia heeft de gevangenis verlaten en heeft huisarrest, redactie)

En dan is er nog Gabriel García Márquez, goede vriend van Fidel destijds. Zeker. Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat García Márquez geen aantekeningen over Cuba of zelfs een belangrijk verslag heeft nagelaten voor publicatie na de dood van Fidel.

U beweert dat Carlos Aldana nog steeds onder toezicht staat in Cuba ‘ondanks het feit dat hij subtiel is teruggekeerd uit de duisternis van zijn ontzetting uit het ambt’. Waaruit bestaat die terugkeer of die subtiliteit?
Aldana wordt het adviseurschap toegeschreven voor een belangrijke redevoering van Raúl kort na zijn benoeming tot president. Toen hij werd afgezet heeft Raúl hem onder zijn hoede gehouden en hij heeft hem in stilte in ere hersteld voor het opzetten van de economische corporatie van de FAR.

war-on-drugsIn een hoofdstuk van uw boek vat u de hypothese van de Canadees Peter Dale Scott in American War Marchine (2012) samen over het feit dat Washington zich belast met het organiseren van de drugsmarkt opdat haar bondgenoten en hun banken er van profiteren. Dale Scott spreekt van een Verborgen Staat in de publieke staat die in werkelijkheid de touwtjes in handen heeft. Anderen hebben deze hypothese al eerder naar voren gebracht: David Wise en Thomas B. Ross in The Invisible Government (1974), bijvoorbeeld. Ondersteunt u deze beweringen van Peter Dale Scott?
Ja, ik ben ervan overtuigd. In American War Machine wordt deze argumentatie perfect gestructureerd met alle documentatie sinds die grote leugen van Washington begon als de oorlog tegen drugs. De VS nam van Frankrijk de heroïnehandel over in de oorlog in Vietnam en paste het model toe met de cocaïne voor de Koude Oorlog in Latijns-Amerika. Daarna deden ze hetzelfde met de opium voor hun bondgenoten in Afghanistan. De 5 miljard dollar die de drugshandel jaarlijks genereert worden voor het grootste gedeelte door het financiële systeem van de VS verdonkeremaant. En ook zijn de chemische preparaten zonder welke men geen cocablad in cocaïne zou kunnen omzetten afkomstig uit de VS. Via de grens van Mexico met de VS loopt eveneens een immense wapenhandel. Het is een grote business en een excuus om te interveniëren in Latijn-Amerika zoals met het Plan Colombia.

Sàngó en Aganju

Sàngó en Aganju, de tweeling

Noot
* De tweeling De la Guardia werd door de Cubaanse bevolking vergeleken met de tweeling Sàngó en Aganju in de santeria. Odùdúwà of Odúa is een van de belangrijkste goden van deze religie en zij wordt beschouwd als de god / òrìşà van de schepping. Odúa heeft verschillende nakomeling zoals Òrànmíyàn en de zonen Dada Ajaka en de tweeling Sàngó en Aganju.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s