Verblijfplaats Tania Bruguera al 15 uur onbekend

Donderdag jongstleden is de Cubaanse performance-artiest Tania Bruguera voor de derde maal binnen een week gearresteerd. Haar huidige verblijfplaats is onbekend. Bruguera werd gearresteerd omdat ze protesteerde bij de detentie-instelling Vivac en de vrijlating eiste van andere activisten. Op 30 december werd Bruguera aangehouden vanwege een voorgenomen Open Microfoon Act op het Plein van de Revolutie. Na vrijlating werd ze opnieuw gearresteerd omdat ze een persconferentie wilde houden op de boulevard Malecón.

Tania Bruguera

Tania Bruguera

Tijdens het protest bij Vivac werden ook de regimecritici Antonio G. Rodiles, Ailer González en nog een tiental anderen aangehouden. Ailer González is vrijgelaten en meldde de vrijlating van nog vijf anderen via twitter. Antonio G. Rodiles en zijn vrouw zijn afgevoerd naar het politiebureau van Guanabacoa. Donderdag liet Bruguera de redactie van de website Diario de Cuba weten dat het haar bedoeling was om bij het Vivac te blijven totdat alle arrestanten betrokken bij de voorgenomen performance op het Plein van de Revolutie, zouden zijn vrijgelaten. ‘Als dat niet gebeurt dan zal ik opnieuw een oproep doen de performance te doen plaatsvinden. Ik stop niet totdat iedereen is vrijgelaten.’ Vervolgens werd ze zelf bij het detentiecentrum voor de derde maal gearresteerd.

Vrijlatingen
Claudio Fuentes, Miguel Daniel Borroto, Delio Rodríguez en Luis Trápaga konden Vivac verlaten. Volgens hun familieleden blijven Pablo Pascual Méndez Piña, Boris González Arenas en Ernesto Santana (medewerkers van Diario de Cuba) en Waldo Fernández Cuenca, Raúl Borges, Yaneisi Herrera Cabrales, Ariovel Castillo Villalba, Carlos Manuel Hernández, Miguel Daniel Borroto, Raisel Rodríguez Rivero en gevangen. Dat geldt ook voor Oscar Casanella Saint Blancard, Vicente Col Campanioni, Dayron Moisés Torres en Camilo José Olivera. De Patriottische Unie van Cuba (UNPACU) meldt de gevangenname van de kunstenaar Omar Fayut.

tania-bruguera-whereistaniaProtest kunstenaars uit Latijns-Amerika en Europa
Tientallen intellectuelen uit Latijns-Amerika, de VS en Europa hebben inmiddels een protestbrief gestuurd aan president Raúl Castro waarin zij hem vragen Bruguera en de andere gedetineerden vrij te laten. In de brief worden de arrestaties ‘ongepaste reacties genoemd op een artistiek werk dat enkel zocht naar publieke ruimte voor discussie.’ Ook Nederlandse kunstenaars hebben de brief ondertekend zoals Alissandra Saviotti en Martijn van Nieuwenhuyzen van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Maaike Couwenberg van Art Project Era en Nathalie Snel. Citaat: ‘Met respect verzoeken wij u om ontslag uit gevangenschap van Tania Bruguera en de andere gearresteerden. Bruguera is een van de bekendste Latijns-Amerikaanse kunstenaars met werk gericht op sociale en politieke effecten. Haar werk is het resultaat, zoals zijzelf herhaaldelijk heeft gezegd van de vorming die voortkwam uit de Cubaanse revolutie.’

Link
* BRIEF EN PETITIE AAN RAUL CASTRO
U kunt het protest steunen door deze brief ook te ondertekenen.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s