Amerikaanse landbouw lonkt naar Cubaanse markt

In 2002 leidde de toenmalige gouverneur Jesse Ventura een handelsmissie naar Cuba kort nadat de regels voor export naar dit land waren versoepeld. Landbouwer Lawrence Sukalski herinnert zich nog goed hoe hij in 2002 in de haven van Havana stond om getuige te zijn van de levering van het eerste Amerikaanse graan sinds 40 jaar. Sukalski, die tarwe en sojabonen kweekt in Minnesota, zegt blij te zijn opnieuw de Cubaanse bevolking te kunnen helpen aan voedsel nu de VS de relatie met Cuba wil verbeteren.

Jesse Ventura, gouverneur van Minnestoa, bneezocht Cuba in 2002 aan het hoofd van een landbowudelegatie

Jesse Ventura, gouverneur van Minnesota, bezocht Cuba in 2002 aan het hoofd van een landbouwdelegatie

De agribusiness en de boeren in Minnesota verwachten een boom in de export; tot nu toe werd vooral voedsel naar het eiland verkocht, maar de komende jaren gaan de deuren wijd open. ‘Graan en sojabonen zijn onze core-business en dat zijn ook de top importitems voor Cuba,’ zegt Su Ye, hoofd economische zaken van het Ministerie van Landbouw in Minnesota. Ye zegt dat Minnesota in 2012 voor 26 miljoen dollar naar Cuba exporteerde en voor 2013 rekent op 20 miljoen dollar. Cargill was een van de eerste Amerikaanse bedrijven dat voedsel naar Cuba exporteerde nadat een nieuwe wet dat in 2001 mogelijk maakte. Maar er waren beperkingen. Cubaanse importeurs moesten contant betalen of beschikken over een kredietbrief op naam van een derde land want Amerikaanse banken mochten vanwege het embargo, deze transacties niet financieren. Die beperkingen zullen nu worden opgeheven, maar een bedrijf als Cargill is ervan overtuigd dat er meer nodig is zoals de opheffing van het gehele embargo. Ye verwacht dat dergelijke maatregelen kunnen leiden tot nog eens 20 miljoen dollar aan voedselexport uit Minnesota.

fidel-castro-probeeert-amerikaanse-rijst-havana-beurs 2002

Fidel Castro proefde in 2002 op de beurs van Havana de Amerikaanse rijst

Landbouw Coalitie voor Cuba
Cargill en nog 25 andere bedrijven presenteren deze week de U.S. Agriculture Coalition for Cuba waar het afgelopen jaar al flink aan gewerkt is en die moet leiden tot een duurzame marktrelatie voor voedsel en landbouwproducten voor Cuba. De Amerikaanse onderminister van Landbouw, Tom Vilsack, zei vorige maand dat verbetering van de relatie kan leiden tot grotere verkopen van Amerikaanse landbouwproducten aan Cuba. Dave Torgerson, uitvoerend directeur van de tarweproducenten, Minnesota Association of Wheat Growers, wijst erop dat Cuba een van de grootste graanmarkten in de Cariben is. Hij verwelkomt de opening van de Cubaanse markt en wijst op het voordeel van de korte aanvoerlijnen tussen Cuba en de VS.

Overname marktaandeel
Kanttekeningen worden geplaatst bij de mogelijkheid om markten te heroveren op rivalen in Zuid-Amerika en Azië. Landbouwspecialist William Messina (Florida) wijst erop dat Cuba in 2014 voor 300 miljoen dollar aan landbouwproducten uit de VS invoerde, het laagste cijfer in de afgelopen tien jaar en dat is vooral te wijten aan het agressievere optreden van andere landen, die meer krediet en financieringsmogelijkheden boden; Argentinië en Brazilië spelen daarbij een hoofdrol. Brazilië vooral door de investering van ongeveer 680 miljoen dollar in het havenproject van Mariel. Messina wijst ook op investeringen van dit land in de suikersector. Cuba importeerde tot 2009 veel rijst uit de VS, maar die importstroom is al enkele jaren vervangen door de goedkopere rijst uit Thailand en Vietnam. De voorzitter van de boerenbond in Minnesota, Doug Peterson, onderschat dit element niet maar hij wijst ook op het voordeel voor de Amerikaanse landbouw vergeleken met andere sectoren van het bedrijfsleven. ‘Er hebben al heel veel landbouwmissies plaatsgevonden in het verleden naar Cuba. Het fundament voor veel meer handel in de landbouw is al gelegd.’ Voormalig gouverneur Jesse Ventura leidde in 2002 een van die missies, een jaar nadat de regels voor verkoop van voedsel en landbouwproducten waren versoepeld en Cuba vervolgens graan, sojabonen, tarwe en kip in de VS kon aankochten. In 2008 was er sprake van een topjaar met een export ter waarde van $700 miljoen dollar, maar dat cijfer is de afgelopen jaren teruggelopen tot de helft.

In de provincie camaguey hielpen Vietnamese deskundigen bij de verbouw van rijst

In de provincie Camaguey hielpen Vietnamese deskundigen bij de verbouw van rijst

Klein, arm land
Su Ye tempert de opwinding rond de mogelijkheden in de toekomst. Cuba is immers een klein land met nog geen 11,3 miljoen mensen, ongeveer tweemaal de bevolking van Minnesota: ‘En het is een arm land met geringe koopkracht. Het is een potentiële markt, maar de omvang is bescheiden.’ En ze wijst erop dat in 2008, het topjaar van de handel met Cuba de waarde ervan 30 miljoen dollar bedroeg, vergeleken met de 700 miljoen dollar naar Mexico in hetzelfde jaar. ‘Het is een bescheiden markt. Maar ze is belangrijk en dichtbij waardoor het ook een natuurlijk markt voor ons is,’ aldus Su Ye van het Ministerie van Landbouw.

Bron
* Star Tribune, 4 januari 2015 door Tom Meersman en Mike Hughlett (enigszins ingekort)
Link
*
Karin Engels over de perspectieven voor de rijstexport van de VS, 18 december 2014

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s