Vijf Cubaanse dissidenten vrijgelaten

Cuba heeft vijf dissidenten vrijgelaten die al ruim twee jaar vastzaten. Volgens mensenrechtenactivisten is hun vrijlating het gevolg van de toenadering tussen Cuba en de VS. Zowel de VS als Cuba zwijgen verder over de identiteit van de 53 politieke gevangenen die naar aanleiding van de toenadering zouden worden vrijgelaten. Hip-hop-artiest El Critico behoort niet tot de vrijgelatenen.

De broers Diango en Bianko Vargas zijn vrij

De broers Diango en Bianko Vargas zijn vrij

Woensdag werden Ernesto Riverí Gascón en Lázaro Romero Hurtado vrijgelaten. Eerder waren Enrique Figuerola Miranda en de tweeling Diango en Bianco Vargas Martín in vrijheid gesteld. Allen waren actief in de Patriottische Unie van Cuba (UNPACU), een van de meest militante oppositiepartijen van het land die de meeste politieke gevangenen telt. Nu zouden nog 38 leden van de UNPACU gevangen zitten. Ze werden beschuldigd van het bedreigen van regeringsambtenaren en verstoring van de openbare orde. Enrique Figuerola Miranda zat twee-en-half-jaar gevangen omdat hij de arrestatie van leden van de oppositie in Santiago de Cuba filmde. De tweeling Vargas Martín was 17 jaar toen ze in december 2013 werden gearresteerd; zij zaten in de gevangenis waar hun oudste broer Alexei Vargas Martín een straf uitzit van 4 jaar. De drie worden door Amnesty International omschreven als gewetensgevangenen.

Kritiek
Op 17 december jl. maakten Cuba en de VS gezamenlijk bekend dat ze de banden willen aanhalen. De VS stelde als voorwaarde dat Cuba 53 politieke gevangenen zou vrijlaten. Opmerkelijk genoeg werd echter niet verteld welke gevangenen precies zouden vrijkomen. Het Witte Huis wilde geen namen bekend maken en ook de dissidentengroepen in Cuba meldden geen informatie te hebben over de identiteit van de 53 opposanten. Het Witte Huis zei hun vrijlating niet in gevaar te willen brengen. Mensenrechtenorganisaties vreesden daarom dat prominente dissidenten vast zouden blijven zitten. De VS noch Cuba wilde bevestigen of de vijf die nu zijn vrijgekomen ook op de afgesproken lijst stonden.

El -Crítico - hiphopHiphop El Critico
De politieke gevangene en hiphopartiest Ángel Yunier Remón Arzuaga behoort tot nu toe niet tot de vrijgelatenen. Ángel Yunier Remón of El Critico werd in 2013 tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij de veiligheid van de staat bedreigde. Remón is zanger en actief lid van de Patriottische Unie van Cuba / Unión Patriótica de Cuba.

Bronnen
* Diario de Cuba, UNPACU

Link
* Youtube El Critico Cada Mañana / Elke ochtend, 2013, 3 minuut 29

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s