Meer Cubanen ontvluchten via Straat van Florida hun land

De Amerikaanse kustwacht heeft het aantal patrouilles langs de kust van de staat Florida opgeschroefd, vanwege de toename van Cubaanse vluchtelingen die het land willen bereiken. Functionarissen van de Verenigde Staten zeggen dat de toename mogelijk te wijten is aan geruchten over een nieuw immigratiebeleid van de VS. De onrust ontstond na de aankondiging op 17 december van president Obama de relaties met Cuba te willen verbeteren. De mogelijke Republikeinse presidentskandidaat uit Florida, Marco Rubio, wil een evaluatie en aanpassing van de huidige emigratiewetgeving voor Cubanen.

Cubanen maken een vlot om hun land te ontvluchten

Cubanen maken een vlot om hun land te ontvluchten

Sinds 17 december 2014 heeft de Amerikaanse kustwacht 421 Cubanen onderschept; in 2013 werden in dezelfde periode 222 Cubanen onderschept. In de eerste vijf dagen van het nieuwe jaar heeft de kustwacht 96 mensen uit Cuba op zee aangehouden. De meeste Cubanen proberen de Straat van Florida over te steken. De afstand tussen Cuba en de VS is daar 145 kilometer. De vluchtelingen vrezen waarschijnlijk een aanpassing van het Amerikaanse immigratiebeleid nu het land de banden met Cuba wil aanhalen. Volgens het huidige beleid mogen Cubanen in de VS blijven als zij daadwerkelijk voet aan land zetten. Als ze op zee worden tegengehouden, worden ze teruggestuurd. De toenadering zou een einde kunnen maken aan deze zogeheten politiek van pies secos y pies mojados / natte voeten en natte handen. Wie er in slaagt bij aankomst Amerikaanse grond aan te raken, wordt niet teruggestuurd naar Cuba.

Marco Rubio - Florida

Marco Rubio, senator uit Florida en overtuigd voorstander van het Amerikaans embargo tegen Cuba

Geen overhaaste wijziging
Maar woordvoerders in de VS zeggen dat een overhaaste verandering van het beleid niet wordt verwacht want de betreffende Cuban Adjustment Act uit 1966 kan enkel door het Congres worden gewijzigd. Sinds 50 jaar hebben de Cubanen een privilege dat bijvoorbeeld bewoners uit Haïti of de Dominicaanse Republiek ontberen. De Cuban Adjustment Act geeft Cubanen het recht om binnen 1 jaar na aankomst legale residentie in de VS te verkrijgen en vervolgens burgerschap. Cubanen die op zee worden aangehouden, worden gewoonlijk door de VS teruggebracht naar hun land. De Cubaans-Amerikaanse senator Marco Rubio voor Florida, een mogelijke Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, is kritisch over het Cubabeleid van president Obama, maar constateert ook op basis van de huidige wet Cubanen ‘binnen één jaar en één dag politiek asiel verleent aan Cubanen’ en dat deze Cubanen vervolgens ‘tien tot 15 keer per jaar hun familie in Cuba bezoeken.’ Hij denkt dat de wet niet zal worden ingetrokken, maar pleit voor ‘herevaluatie en actualisering.’ Details gaf Rubio niet. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zei dat er geen plannen zijn om de wet Ley de Ajuste Cubano te wijzigen.

Bronnen
* Diverse persbureaus

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s