Cuba laat gevangenen vrij na afspraken met Obama

Cuba heeft 53 politieke gevangenen vrijgelaten, zoals het communistische land beloofde te doen in de historische deal met de Verenigde Staten van vorige maand. Volgens Amerikaanse functionarissen is de vrijlating ‘een belangrijke stap’ en een positief begin van de onderhandelingen over de normalisering van de betrekkingen tussen de twee buurlanden. Die gesprekken beginnen op 21 januari in Havana.

Twee leden van de Damas de Blanco werden recent vrijgelaten Aide Gallardo (links) and Sonia Garro

Twee leden van de Damas de Blanco werden recent vrijgelaten Aide Gallardo (links) and Sonia Garro

De oppositie in Cuba durft nog niet opgelucht adem te halen. Volgens de Patriottische Unie van Cuba (UNPACU) zijn de meeste dissidenten gewaarschuwd dat ze opnieuw kunnen worden opgepakt als ze zich blijven roeren tegen de gevestigde orde. De politieke gevangenen werden vastgezet vanwege hun betrokkenheid bij sociale en politieke hervormingen in het land. Washington zegt de vrijlating van andere politieke gevangenen te zullen nastreven en er bij de regering in Havana voor te pleiten dat de mensenrechten van alle Cubanen worden nageleefd.

Hartverwarmend
De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Samantha Powers, wees er op dat ‘hoewel deze stap hartverwarmend is voor de betrokken families, het probleem van de mensenrechten op het eiland er niet mee is opgelost.’ Een andere regeringswoordvoerder zei dat ‘de lijst met de 53 namen niet gezien mag worden als het einde van de discussie over mensenrechten in Cuba’. Het thema zal ook onderwerp van gesprek vormen op de gesprekken tussen Cuba en de VS op 21 en 22 januari aanstaande in Havana; de Amerikaanse delegatie zal dan worden geleid door de onderminister van Buitenlandse Zaken voor het Westelijk Halfrond, Roberta Jacobson.

Josefina Vidal

Josefina Vidal

De Cubaanse delegatie wordt geleid door Josefina Vidal, directeur van de Noord-Amerikadivisie binnen het Cubaans Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vidal moest in mei 2003 de VS verlaten samen met andere Cubanen, die werden uitgewezen. Ze zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de uiteindelijke vrijlating van de Amerikaanse ontwikkelingswerker Alan Gross. Zij is lid van het Cubaanse Centraal Comité van de partij.

Bron
* Diverse persbureaus

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s