Toch geen Wifi – hotspot in Santiago de Cuba

De Cubaanse telecommaatschappij ETECSA ontkent dat eind januari op enkele plaatsen, o.a. in Santiago, Wifi zal worden ingevoerd. Een week geleden had de officiële journalistenbond UPEC dit via haar website bekend gemaakt. Een anonieme medewerker van het Technologisch Centrum van Santiago zegt dat de reacties op het plan er toe leidden dat de autoriteiten hun plannen met Wifi wijzigden. In partijkrant Granma noemt ETECSA het bericht ‘vals.’

Cubaanse jongere met een laptop

Cubaanse jongere met een laptop

‘Het geluk in het huis van een arme is van korte duur’, aldus de reactie van een jongere die zich al voorstelde in een park in Santiago de Cuba het wereldwijde net op te kunnen via Wifi. ETECSA ontkende maandag dat gebruikers via hun telefoon, tablets en laptops voortaan van dit net gebruik zouden kunnen maken. De website van de journalistenbond Cubaperiodistas had zelfs al een plek aangewezen, namelijk het Centro Tecnológico Recreativo in Santiago de Cuba. Het centrum is nieuw en ligt vlak bij het park Ferreiro. Het zou op 28 januari open gaan. Het centrum beschikt over een zaal met computers waarvan door het publiek gebruik gemaakt kan worden. Ook is er een ruimte waar kinderen, jongeren en ouderen zouden leren met een computer om te gaan. Een werknemer van het centrum, die anoniem wil blijven, vertelt hoe de oorspronkelijke plannen zijn gewijzigd. ‘Aanvankelijk was er sprake van vrije toegang tot internet, maar toen dat bekend werd, leidde dit nieuws tot zoveel reacties, dat de autoriteiten besloten dat er enkel gratis intranet (het gecensureerde net binnen Cuba) zou worden toegestaan’. Internetspecialisten zeggen dat de ontvangst van internet wordt verbeterd met Wifi en dat ETECSA een deel van de controle zou verliezen over wat internetgebruikers ontvangen en verzenden.

Het internet -Centro-TecnolAgico-Recreativo-Santiago-Cuba

Het Centro Technologico Recreativo in Santiago de Cuba

Scepsis
Van de aanvang af werd het bericht met scepsis ontvangen in Santiago. Onafhankelijk journaliste Yusmila Reyna zegt ‘geen enkele verwachting’ gehad te hebben. Zij was sceptisch over de mogelijkheid dat de Cubaanse regering deze faciliteiten zou leveren ‘op een plek waar het activisme ten gunste van meer democratie sterk is.’ Lázaro Borrero, die in de nabijgelegen buurt Mariana de la Torre woont, zegt dat de aankondiging van een ongecontroleerd internet ‘veel mensen blij maakte omdat ze geloofden nu direct verbonden te worden met internet’. Nu het staatsbedrijf dit officieel ontkend heeft en slechts het intranet overblijft, zijn zij gefrustreerd: ‘Voor de zoveelste keer worden we aan de kant geschoven’. Sulianne Gómez, een jonge universiteitsstudente, geloofde niet in de geruchten die haar medestudenten verspreidden, maar dacht wel dat, als het waar zou zijn ze toegang zou hebben tot ‘bibliografieën waar we nu niet over kunnen beschikken en dan naar Facebook en Twitter konden. De huidige verbindingen die we op de universiteit gebruiken, worden gekarakteriseerd door een slechte kwaliteit, grote traagheid en bovendien worden diverse websites en sociale netwerken geblokkeerd.’

De aankondiging van Wifi in het Centro Tecnológico is al te lezen

De aankondiging van Wifi in het Centro Tecnológico is al te lezen

Illegaal gebruik
Het illegaal gebruik van het wereldwijde internet is voor een enkeling een schrale troost. Informatica student Liudmila Cedeño, vertelt hoe zij illegaal contact legde met een Wifi-aansluiting: ‘Een honderdtal jongeren verzamelden zich in het Parque Plaza de Marte bij Hotel Rex, waar een open Wifi-netwerk is en met een simpele app Freedom kwamen we op internet.’ Na een aantal maanden grepen de autoriteiten in en werden de verzamelde jongeren door de politie verjaagd. Een andere jongere maakte ook gebruik van dit signaal uit het hotel en maakte mee hoe de politie laptops, tablets en mobiele telefoons in beslag nam en personen een boete oplegde van 2.000 peso’s voor illegaal gebruik van deze verbinding. Daarom waren de verwachtingen hoog gespannen toen bekend werd dat eind januari het Centro Tecnológico Recreativo in gebruik zou worden genomen. Het zou een alternatief kunnen worden van de schaarse internetmogelijkheden in de provincie waar vaak stroomstoringen, de infrastructuur zwak en velen wachtenden. Maar voorlopig lijkt het zinloos om naar het park te gaan.

Bron
* Yosmany Mayeta Labrada, Santiago de Cuba, 16 januari 2015 op de site 14ymedio

Linken
* De officiële website van de journalistenbond UPEC, die het bericht over de komst van Wifi publiceerde. Het bericht is niet meer op de website terug te vinden.
* De officiële partijkrant Granma die vervolgens het bericht van de officiële journalistenbond omschrijft als ‘vals’.
* 14ymedio publiceerde op 10 januari 2015 het bericht over de komst van Wifi.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s