Cubaanse film ‘La obra del siglo’op Rotterdams Film Festival

Vanaf morgen 21 januari tot en met zondag 1 februari vindt in Rotterdam de 44ste editie van International Film Festival Rotterdam plaats. La obra del siglo (2015) is de enige Cubaanse productie op dit festival. La obra del siglo is een Cubaans-Argentijns-Duitse productie van Carlos M. Quintela en Abel Arcos over drie generaties Cubanen. De muziek in de film is van Vicente Rojas.

la-obra-del-sigloDe Electro-Nuclear City (ENC) was ooit deel van een ambitieuze Russisch-Cubaanse onderneming om in Juragua de eerste kerncentrale van de Caraïben te bouwen. Maar met de val van de Sovjet-Unie kwam alles hier tot totale stilstand. Decennia later is het ‘project van de eeuw’, zoals het genoemd werd, nog altijd onafgemaakt en torent de enorme koepel als een totempaal boven de troosteloze woonkazernes uit. Carlos Quintela situeerde zijn tweede speelfilm op deze fascinerende plaats, waar de arbeiders destijds gehuisvest werden.

Drie generaties
Moeiteloos laverend tussen schurend psychologisch realisme en dromerig surrealisme, en gelardeerd met uniek Cubaans archiefmateriaal, portretteert de film drie generaties Cubanen. In hun appartement in de woonkazerne bij een nooit voltooide kerncentrale, moeten zij noodgedwongen samen verder. Een frisse stem uit, en over, een vastgelopen land. La obra del siglo is gedraaid in passend zwart-wit. Gelardeerd met fraai en uniek archiefmateriaal van de Cubaanse televisie, dat een rooskleuriger en strijdbaarder beeld geeft van de stand van zaken, draagt het bij aan de sociaal-realistische sfeer, die geleidelijk plaatsmaakt voor een surreële, soms absurdistische beklemming.

Dengue
Mannen van de bestrijdingsdienst tegen de denguemug komen om een appartement te spuiten. Daar wonen drie Cubaanse mannen – zoon Leo, vader Rafael, grootvader Otto – die door omstandigheden gedwongen zijn samen te wonen. Het gaat hen moeizaam af; Otto is geobsedeerd door zijn schamele materiële bezittingen, Rafael is werkloos zonder uitzicht op werk sinds de bouw van de kerncentrale werd stilgelegd, Leo is weer terug omdat zijn vriendin het uitmaakte. Op televisie zien ze de aankomst van de Cubaanse delegatie op de Olympische Spelen in Londen. De grootvader heeft een goudvis, Benjamin, de enige die wel onder water kan ademen.

Vertoningen La obra del siglo:
Pathé 7         di 27 jan        21:45          
Pathé 4         wo 28 jan      15:30          
Pathé 3         do 29 jan      19:15          
Pathé 3         vr 30 jan       15:30          
Cinerama 5   za 31 jan      14:15 

De verlaten centrale bij Jaragua

De verlaten centrale bij Jaraguá

Meer informatie
* Website Filmfestival Rotterdam

Link

* Korte documentaire (3 minuten) over de verlaten kernenergiecentrale van Jaraguá bij Cienfuegos, Cuba

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s