Cubaan gearresteerd vanwege aanbieden wifi-faciliteiten

De Cubaanse internetspecialist Leinier Cruz Salfran (34), is op 17 januari door de Cubaanse geheime dienst gevangengenomen vanwege ‘illegale activiteiten’. Hij zit opgesloten in het Centro de Operaciones de Montesano volgens een anonieme bron, maar de autoriteiten weigeren informatie te geven. Leinier leverde jongeren een wifi-aansluiting in de directe omgeving van Hotel Martí vlakbij Guantánamo.

Lenier In de omgeving van Hotel Martí vlakbij Guantánamo zoekt een groep jongeren contact met een 9 ongecensureerd internet.

Leinier Cruz Salfan

Leinier posteerde zich buiten Hotel Martí, kocht een toegangskaart voor internet via Nauta (ongeveer 4 en een halve dollar per uur) en maakte vervolgens van zijn laptop een hotspot waardoor hij zijn verbinding met andere gebruikers in de omgeving kon delen. Zo brachten elke avond tussen 7 en 10 uur een groeiend aantal Cubanen hun tijd door en genoten van een ongecensureerd wereldwijd internet. Leinier had iets soortgelijks eerder gedaan bij Hotel Guantánamo, maar dat werd verboden. Zelfs topspelers van het honkbalteam Industriales maakten van zijn diensten gebruik. Nu kan men bij Hotel Guantánamo alleen nog gebruik maken van de computer van het hotel en zijn alle aansluitingen in de lobby van het hotel afgesloten. Daarop ging Leinier naar Hotel Martí en was contact buiten het hotel mogelijk omdat in de bar van het hotel wifi aanwezig was. ‘Maar drie dagen later verplaatste men het apparaat van de bar naar het terras op de derde etage, verbindingen werden zo onmogelijk gemaakt en men wilde ons slechts toegang tot het terras verlenen tegen 1 dollar betaling.’

Jongeren op de stoep van het htoel op zoek naar internet

Jongeren op de stoep van het hotel op zoek naar internet

Inbeslagname
Een van de jongeren prijst Leinier om zijn moed. ‘Hij is niet bang. Hij heeft al eens problemen gehad, maar hij keerde krachtiger terug. Het regime weet niet precies hoe te handelen en hoe men de totale desinformatie kan handhaven’. Leinier krijgt geld van zijn ‘gebruikers’ o.a. om de tickets voor Nauta te kunnen kopen. Een gebruiker: ‘Gisteren werd hij opgepakt. Toen hij naar huis ging is hij gevolgd en opgesloten. Ook is al zijn apparatuur in beslag genomen zodat hij niet opnieuw op internet actief kan zijn.’ Het internet dat de staat via jongerenclubs en scholen aanbiedt en dat volgens telecommaatschappij ETECSA met ruim 300 locaties zal worden uitgebreid, is traag, duur en wordt door het regime gecontroleerd.**

Bron
* Yusnaby Perez, Cubanet, 19 januari 2015

 Noot
** De Amerikaanse autoriteiten hebben vorige week bekend gemaakt dat invoer van televisie-apparatuur, computers, internetonderdelen en satelliettelefoons naar Cuba is toegestaan. Vanwege het embargo was dat jarenlang verboden. Ook Amerikaanse internetbedrijven zouden in Cuba activiteiten kunnen ontwikkelen. De partijkrant Granma wees er enkele dagen later op dat de douanevoorschriften ( bijvoorbeeld het verbod op de invoer van wifi-onderdelen en schotelantennes) gewoon gehandhaafd blijven.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s