Start gesprek VS – Cuba: ‘positief en professioneel’

Oud-president Fidel Castro is positief over de toenadering tussen de Verenigde Staten en Cuba, hoewel hij zei geen vertrouwen te hebben in de VS. Desondanks zullen de delegaties van de VS en Cuba zich waarschijnlijk al binnen twee weken treffen voor een tweede ontmoeting. Dat zei de Amerikaanse onderhandelaar Roberta Jacobson (35) in een interview met CNN. De onderhandelingen die vorige week woensdag en donderdag in Havana plaatsvonden, moeten leiden tot een normalisering van de betrekkingen tussen beide landen. Vrijdagochtend ontmoette Jacobson tot ergernis van de autoriteiten een vertegenwoordiging van de mensenrechtenbeweging en later op de dag bezocht zij de redactie van de kritische website Medio14. Zowel de Cubaanse als Amerikaanse delegatieleider spraken over ‘positieve’ en ‘constructieve’ gesprekken hoewel er nog veel barrières te nemen zijn.

Roberta Jacobson (VS) en Josefina Vidal (Cuba)

Roberta Jacobson (VS) en Josefina Vidal (Cuba) ter rechterzijde

Fidel Castro liet maandag in een verklaring weten, positief te staan tegenover de toenadering maar geen vertrouwen te hebben in de VS. Dat betekent niet dat hij de onderhandelingen tussen de VS en Cuba niet steunt. ‘Elke vreedzame oplossing voor de problemen tussen de VS en de mensen van Latijns-Amerika moet worden bekeken. We zullen altijd pleiten voor samenwerking en vriendschap met alle mensen van de wereld, onder wie onze politieke tegenstanders’, aldus de 88-jarige Castro. De oud-president reageerde voor de eerste maal sinds de leiders van Cuba en de VS op 17 december hun toenadering publiekelijk maakten. Vorige week vond de eerste gespreksronde plaats en delegatieleider Jacobson zei na afloop ‘dat nog geen nieuwe datum is vastgespeld maar wij hopen dat deze in de komende paar weken zal plaatsvinden’ en dat het de wens van de Amerikaanse is ‘om de gesprekken zo snel mogelijk voort te zetten’. Jacobson zei ook dat zij de Cubaanse delegatie had uitgenodigd voor een informeel bezoek aan Washington. Roberta Jacobson, onderminister van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de gesprekken ‘positief en productief’ en benadrukte dat toenadering meer is dan ‘een ambassade openen’ en dat ‘de normalisatie van de relatie een verdergaand proces is dan dat.’ Beide delegatieleiders noemden de gesprekken ‘professioneel en respectvol’.

De 'handreiking' volgens cartoonist Garrincha

De ‘handreiking’ volgens cartoonist Garrincha

Opheffen embargo
Josefina Vidal, de Cubaanse delegatieleider, somde na afloop van de onderhandelingen in een gesprek met journalisten twee gevoelige thema’s op. Er is het  Amerikaans embargo dat nog voortduurt alsmede de vermelding van Cuba op de lijst van landen die het terrorisme zouden bevorderen. Vidal: ‘Wij hebben duidelijk gemaakt dat het moeilijk zal worden de diplomatieke betrekkingen te herstellen als Cuba beschouwd blijft worden als een staat die het terrorisme bevordert,’ aldus Vidal, directeur voor Amerika van het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Over de heropening van een Amerikaanse ambassade in Havana zei ze dat ‘meer gesprekken‘ nodig zijn. Vidal wees op meer pijnlijke gespreksonderwerpen zoals de wetgeving die het Cubaanse vluchtelingen gemakkelijk maakt om in de VS asiel te krijgen (Leyes de Ajuste Cubano), het verstrekken van verblijfsvergunningen aan Cubanen die tijdens internationale missies bijvoorbeeld als arts, de VS benaderen voor een asielaanvraag. De jaarlijks plaatsvindende verstrekking door de VS van 20.000 visa aan Cubanen die naar de VS willen, staat niet ter discussie.

De Cubaanse onderhandelaarsdelegatie

De Cubaanse onderhandelaarsdelegatie

Gesprek mensenrechtenactivisten
De kwestie van de mensenrechten staat op de agenda voor een vervolgronde. Maar Vidal liet al weten dat ‘het duidelijk moet zijn dat het castristisch sociaal-politiek systeem niet onderhandelbaar is en dat volledige relaties niet mogelijk zijn zolang het embargo voortduurt’. Nadat Jakobson vrijdagochtend een delegatie van Cubaanse dissidenten ontving, liet Vidal weten dat “deze groep personen de Cubaanse samenleving niet representeert.’ De dissidenten zelf manifesteerden zich na dit  gesprek met Jacobson, tijdens twee afzonderlijke persconferenties. De eerste persconferentie werd geleid door de coördinator van de Cubaanse Commissie van Mensenrechten en Nationale Verzoening, Elizardo Sánchez Santa Cruz en de andere door Antonio Rodiles, die de campagneleider is van Por otra Cuba / Voor een ander Cuba. Elizardo Sánchez, Héctor Maseda als vertegenwoordiger van de Groep van 75 en José Daniel Ferrer van de beweging UNPACU, steunen min of meer de toenadering tussen Cuba en de VS zoals Obama die presenteerde. Andere leiders van de oppositie zoals Antonio Rodiles, Berta Soler (van de Damas de Blanco), Félix Navarro, Guillermo Fariñas, Ángel Moya en Egberto Escobedo zijn tegenstander van deze dialoog omdat onvoldoende aandacht wordt geschonken aan de situatie van de mensenrechten. Berta Soler wees zelfs de uitnodiging van Jacobson af omdat ze vond dat met opzet te weinig tegenstanders van het Obama-beleid door de Amerikaanse vertegenwoordiging waren uitgenodigd voor de ontmoeting met Jacobson.

Roberta Jacobson in gesprek met de redactie van 14ymedio

Roberta Jacobson in gesprek met de redactie van 14ymedio

Ontmoeting internetkrant
Jacobson bezocht vrijdag ook de redactielokalen van 14ymedio, de kritische internetkrant in Cuba die geleid wordt door Yoani Sánchez en Reinaldo Escobar. In het gesprek benadrukte Jacobson dat ‘de doelstellingen van onze politiek niet anders zijn daar voorheen. Ze zijn gericht op de totstandkoming van een vrij land waar Cubanen het recht hebben zelf te beslissen over hun toekomst’. Ook schonk ze aandacht aan de sleutelrol die de huidige paus heeft gespeeld bij de totstandkoming van de toenadering tussen Cuba en de VS: ‘Wij weten dat de rol van het Vaticaan altijd belangrijk is in een proces als het huidige maar ik onderstreep dat deze paus voor deze regio speciaal los’….’wij zijn op dit moment allemaal Argentijnen’.

Linken
* Wall Street Journal, 25 januari 2015 ; EE.UU. y Cuba inician su acercamiento diplomático, pero quedan muchos obstáculos en el camino / VS en Cuba begonnen diplomatieke toenadering maar er zijn nog veel obstakels op de weg er naar toe. (niet beschikbaar in het Engels)
* De kritische internetkrant 14ymedio publiceerde een interview met Roberta Jacobson, het enige dat in de afgelopen week in Cubaanse media verscheen.
* CNN over de boodschap van Fidel Castro
* De officiële website Cubadebate publiceerde gisteren de brief van Fidel Castro integraal. Castro richt zich in de brief tot de Federatie van Universitaire Studenten (FEU) omdat het in 2015 70 jaar geleden is dat de voormalige Cubaanse leider zich aan de Universiteit van Havana inschreef.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s