Raúl Castro woont Latijns-Amerikaanse conferentie in Costa Rica bij

President Raúl Castro kwam gisteren in Costa Rica aan ter bijwoning van de derde conferentie vandaag en morgen van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen / Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños, CELAC. Verwacht wordt dat de lidstaten hun steun zullen betuigen aan de toenadering tussen Cuba en de VS, aldus de Minister van Buitenlandse Zaken van Costa Rica, Manuel González.

Raul Castro bij zijn aankomst in Costa Rica

Raúl Castro bij zijn aankomst in Costa Rica

De minister onderstreepte tijdens een persconferentie dat dit thema niet het belangrijkste thema van de CELAC-bijeenkomst wordt. Hoofdthema is de bestrijding van de armoede in de regio. Ook wordt een veroordeling van het Amerikaans embargo verwacht. Een uitspraak over de onafhankelijkheid van Puerto Rico is onwaarschijnlijk; de gezamenlijke Ministers van Buitenlandse Zaken die dinsdag al bijeenkwamen, bleken daarover van mening te verschillen. De vicekanselier van Costa Rica, Alejandro Solano zei dat ‘de landen van de CELAC een oproep zullen doen aan president Obama om hem te steunen bij de uitvoering van zijn beleid zodat een snelle normalisering van de relaties tussen Cuba en de VS plaatsvindt’.
Minister González ontkende dat tijdens deze vergadering een definitief besluit zal worden genomen over de toekomst van de CELAC. Vraag is of de CELAC vooral een plaats van dialoog tussen verschillende landen zal zijn of dat gestreefd zal worden naar een permanente structuur. De CELAC werd in 2011 in Caracas opgericht. De toenmalige Venezolaanse president Hugo Chávez was de motor achter dit nieuwe samenwerkingsverband voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Canada en de VS werden bewust van deelname uitgesloten. Bij de oprichting namen Brazilië en Argentinië aanvankelijk een afwachtende houding aan maar inmiddels zijn zij lid van de CELAC. De landen van Noord- en Zuid-Amerika komen in april in Panama voltallig bijeen. Dan zullen de Amerikaanse president Obama en de Cubaanse president Castro elkaar voor de eerste maal ontmoeten.

Link
* Informatie uit Wikipedia over de CELAC

Rectificatie: In het bericht gisteren werd gemeld dat binnen twee weken een volgend gesprek plaatsvindt tussen Cuba en de VS. Dat is onjuist; binnen 2  weken wordt bekend wanneer het volgende gesprek plaats vindt.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s