Graffitikunstenaar El Sexto al 1 maand in voorarrest

Danilo Maldonado Machado, beter bekend als El Sexto, wordt sinds 25 december 2014 door de Cubaanse autoriteiten gevangen gehouden vanwege een vreedzame publieke performance in Havana. El Sexto is graffitikunstenaar, mensenrechtenverdediger en voormalig Shelter City-deelnemer. Wereldwijd is een actie gestart o.a. door Justice & Peace (voorheen Justitia et Pax) om zijn vrijlating te verkrijgen. De stichting Glasnost in Cuba steunt deze actie.

El Sexto, nu vrij

El Sexto, nu vrij

Op 25 december werd Maldonado aangehouden toen hij per auto op weg was naar het Parque Central in Havana om daar tijdens een performance twee varkens los te laten. Op de ruggen van de beesten stond de namen Fidel en Raúl geschreven. El Sexto presenteert zijn werk in de publieke ruimte, meestal op straten in Havana. Hij is aangeklaagd voor ‘belediging’, waar een maximale gevangenisstraf van 3 jaar op staat.

Tekening van Danilo Maldonado

Tekening van Danilo Maldonado

Alle varkens zijn gelijk maar….
De varkens van Maldonado zijn volgens sommige betrokkenen in Havana een verwijzing naar het boek Animal Farm van George Orwell, een satire op het communisme waar de varkens Sneeuwbal en Napoleon het idee lanceren om hun tirannieke baas te verjagen, zodat de dieren kunnen werken en leven als gelijken. Na de revolutie gaat het de dierenboerderij voor de wind, maar de varkens worden corrupt en stellen de utopische idealen ten dienste van hun eigen belangen. Het basisbeginsel Alle dieren zijn gelijk wordt veranderd in Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere.
De geschiedenis met varkens lijkt zich te herhalen. Bij het begin van de Cubaanse revolutie in 1959 waren het de aanhangers van Fidel Castro, die varkens loslieten in de lobby van het beruchte maffiahotel en casino La Rivièra in Havana als een symbool tegen de voorbije macht van de ‘rijke varkens’ van destijds.

Ziek
Ondertussen heeft Danilo in de provinciale gevangenis van Valle Grande, in de gemeente La Lisa bij de hoofdstad, een longontsteking opgelopen. Hiervoor ontvangt hij niet de noodzakelijke medische zorg. De Nederlandse afdeling van Justice and Peace vindt dat Danilo Maldonado vrijgelaten moet worden en medische zorg moet krijgen.

Oproep
Deel op Twitter en Facebook #FreeElSexto
Zie hier andere solidariteitsbetuigingen

 

Linken
* Bericht  Justice & Peace
* Persbericht Justice & Peace (Engels)
* De solidariteitsactie van collega-kunstenaars en anderen op Facebook en Twitter
* Volg de Facebookpagina die op dit moment door zijn zus Indira wordt geredigeerd. Zij mocht hem op 27 januari bezoeken na; drie weken lang was dat onmogelijk.
 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s