Staatsmedia willen ideologisch offensief tegen politiek VS

Het officiële dagblad Juventud Rebelde deed zondag een oproep om ‘het dagelijks leven in Cuba in spiritueel en materieel opzicht te veranderen’ om weerstand te kunnen bieden aan de nieuwe politiek van de VS tegenover het eiland. De krant zegt dat ‘de ware civil-society in Cuba gemobiliseerd moet worden om een antwoord te vinden op de nieuwe confrontaties vanuit de VS.’ De krant doelt impliciet op de contacten van de VS met de dissidente beweging en de civil society die het regime een doorn in het oog zijn en de opvatting van de Obama-administratie dat er geen verandering in beleid is opgetreden in de wens tot democratisering van het communistische eiland.

auto-kind-obama‘De nieuwe strijd doet zich niet alleen voor op het niveau van de discussie en de reflectie, niet minder belangrijk is de confrontatie bij de werkelijke en concrete veranderingen van het leven van de Cubaanse bevolking, zowel op het niveau van de geest als de materie.’ (…) ‘Wij hebben in Cuba voldoende talent, intelligentie en vastberadenheid om ons sterker te verenigen. Om ons aan te passen aan de nieuwe uitdagingen en gebruik te maken van enkele mogelijkheden, die het nieuwe beleid ons kan bieden,’ aldus een artikel van Elier Ramírez in de krant van de communistische jeugdbeweging.

Nieuw offensief
‘Wij kunnen tevreden zijn over wat tot nu toe bereikt is zonder een stap terug te hebben gedaan op het terrein van de principes, maar niemand moet zich laten beetnemen en denken dat het oude conflict VS en Cuba ten einde is’. Elier Ramírez wijst erop dat de VS de aandacht heeft verschoven naar de interne werkelijkheid van Cuba: ’Wij moeten de transformatie van ons land organisch tegemoet te treden, zowel economisch, ideologisch als cultureel.’ Hij roept op tot een ‘offensief op leven en dood tegen de bureaucratie, de inefficiëntie, de ongevoeligheid, de ontkenning en de dubbele moraal.’ De officiële partijkrant Granma riep vrijdag ook op niet ‘naïef’ te zijn tegenover de VS en de ‘ideologische standvastigheid’ te handhaven.
De Cubaanse dissidenten en opposanten van het regime beschouwen zich als de civil society van het land terwijl de regering van Cuba de diverse massa-organisaties van de Cubaanse Communistische Partij zien als de civil society.

Bron
* Juventud Rebelde, 8 februari 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s