Turkije wil twee moskeeën in Cuba

De Turkse president Tayyip Erdogan is gisteren vanuit Colombia in Cuba aangekomen. Hij zal tijdens een driedaags bezoek o.a. een ontmoeting hebben met zijn collega-president Raúl Castro. Het is het eerste bezoek van een Turkse president aan deze regio sinds 1995. Ook de Turkse ministers van Cultuur, Buitenlandse Zaken, Economie en Toerisme maken deel uit van de Turkse delegatie.

President Erdogan en zijn vrouw bij aankomst in Colombia

President Erdogan en zijn vrouw bij aankomst in Colombia

De Cubaanse ambassadeur in Turkije, Alberto González Casals, zei afgelopen vrijdag in contacten met Turkse media, dat er ‘historische verwachtingen’ zijn over dit bezoek. Hij kondigde aan dat beide landen samenwerkingscontracten op cultureel en economische gebied zullen tekenen, met speciale aandacht voor de ontwikkeling van het toerisme. Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat er ‘op dit moment geen problemen zijn in de relaties tussen Cuba en Turkije. Het Ministerie van Economische zaken constateerde dat de lage in- en exportcijfers tussen beide landen, te wijten zijn aan de geografische afstanden. In 2012 bedroeg de waarde van de handel tussen beide landen 16,3 miljoen dollar; in 2007 was dat nog 33,7 miljoen dollar. Turkse media lieten maandag weten dat Ankara de bedoeling heeft twee moskeeën te bouwen in Havana en Santiago. In oktober vorige jaar liet de kleine moslimgemeenschap van Cuba weten dat de Cubaanse regering een plan tot oprichting van een islamitische cultureel centrum had verworpen.

Columbus vs islam
In november 2014 leidde uitspraken van president Erdogan over de ontdekking van het Amerikaanse continent tot veel verbaasde vragen. Niet Columbus, maar de moslims zouden in de 12e eeuw Amerika hebben ontdekt en wel in 1178. Erdogan zei dit tijdens een televisie-uitzending waar ook moslimleiders uit Latijns-Amerika aan deelnamen. Erdogan: ‘Islamitische zeelieden kwamen in 1178 in Amerika aan land. Columbus wees al op ‘de aanwezigheid van een moskee aan de Cubaanse kust’, aldus de president.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s