Kebab á la Cubana

Midden in de drukke straat Aquila tussen Dragones en Reina, verkopen de kleine winkeltjes zoetigheden, brood met ei, Chinees voedsel en smoothies. Eén zaak valt op door het unieke aanbod. El Levant verkoopt sinds 2 jaar een Cubaanse versie van kebab, midden in Havana waar broodjes met varkensvlees en pizza’s met kaas overheersen.

Restaurant Kebab

Restaurant Kebab

Eigenaar van El Levant is Alian Reyes, een jonge man die in 2008 Europa bezocht en er voor de eerste maal kebab at. Toen hij het uitprobeerde zei hij tot zichzelf: ‘Dit neem ik mee naar Cuba’. De jonge ondernemer besloot vervolgens de deuren van El Levant te openen waarin hij een type kebab en gyros aanbood, gebaseerd op een Grieks recept met o.a. varkensvlees. Hij heeft veel concurrentie want zijn zaak is gelegen in een buurt met veel fast-foodrestaurants. Tegen de resten van een half ingestort kantoor, een paar meter van het hoofdkantoor van de telefoonmaatschappij ETECSA, is het fel geschilderde eethuisje gevestigd, naast stalletjes waar mobiele telefoons worden gerepareerd, tropische vissen worden verkocht en iemand kamers aanbiedt voor toeristen. Tussen al die diensten, stalletjes en winkeltjes onderscheidt El Levant zich door het eigen karakter en een uniek aanbod.

Geheim zijn de kruiden
Karakteristiek is de schotel op basis van zelfgemaakt pitabrood gevuld met stukke kipfilet, kool en tomaten. Alles wordt afgewerkt met een witte saus van yoghurt en mayonaise. Bij gebrek aan aardappels worden stukjes gebakken banaan toegevoegd. Het geheel wordt geserveerd in aluminiumfolie om de warmte te bewaren. Dat is een detail dat de Cubaanse klanten nieuwsgierig bekijken omdat men aan dit soort verpakking niet gewend is. Het geheim zijn de geïmporteerde Arabische kruiden die uit het buitenland komen, zegt Reyes. Midden op de dag zit zijn locatie vol mensen verspreid over 7 tafeltjes en aan een kleine bar. Je ziet er gezinnen en groepjes vrienden die worden verleid door de eenvoud van de lokaliteit en de eenvoud van het menu. De meeste klanten vragen echter niet om de kebab maar zoeken naar de typisch Italiaanse of Cubaanse hapjes op het menu.

kebadb -gyros-kebabLocatie
Misschien zou El Levant meer kans maken in andere delen van de stad waar meer kunstenaars, schrijvers en ander leden van de nieuwe culturele elite elkaar ontmoeten, en die meer gespitst zijn op aparte combinaties van ingrediënten en meer gedurfde smaken. De wijk Centro Habana helpt niet bij de promotie van kebab. Voor een deel omdat het duur is, 3 en een halve convertibele peso, of het equivalent daarvan in nationale valuta. In zo’n wijk met armoede en veel verkeer, zoeken de bewoners naar een wat bekendere en goedkopere lunch. Een pizza in de hand meegenomen of een hot dog concurreert sterk met dit culinair exotisme. Maar Alian Reyes laat zich niet ontmoedigen en droomt er al van op andere plaatsen nieuwe locaties te vestigen.

Bron
* Lilianne Ruiz op de website 14ymedio, 13 februari 2015

Advertenties

One thought on “Kebab á la Cubana

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s