CubaTips: 25 jaar Glasnost in Cuba, Friese paardenfokkers, Netflix, Cubanen zijn al kapitalistisch, zonnepanelenfabriek en nieuwe vorm van hiv

Ook in de CubaTips van vandaag wordt meer verteld over het ontstaan en de achtergronden van de Stichting Glasnost in Cuba. Zoals we eerder meldden bestaan ze dit jaar 25 jaar.

In de steigers
De Stichting is een initiatief na een reis van Kees van Kortenhof en Annelies Lemmers naar Cuba en vervolgens juridisch opgericht op 18 april 1990. Het doel was en is steun te verlenen aan de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.

venceremos-5jaar-cubare-volutie20jaar-1979Aanhanger
In het begin van de Cubaanse revolutie kon je in Nederland lid worden van het Cuba-comité. De journalist John Jansen van Galen beschreef in het Parool 30 jaar later (17-12-1991) hoe hij ‘aanhanger werd van Cuba’.

Cuba-comité
‘Je maakte geld over aan Maria C.J. Snetlaghe van het Cuba-comité en kreeg in ruil een krantje waarin steeds stond dat het daar de goede kant op ging. Soms werd er bij het Amerikaanse consulaat gedemonstreerd tegen de verduiveling van Castro. Maar Che Guevara als de nieuwe Christus heb ik nooit aan de wand gehad. Mijn flirtation met Cuba was na vier jaar alweer over’.

Veel veranderd
Jansen van Galen concludeert in dezelfde column dat er in 1991 veel veranderd is. ‘Ik besef dat als ik het orgaan van CLAT-Nederland opsla. Dat was altijd een bolwerk van solidaridad. In dat bolwerk leek linkse dictatuur minder erg dan rechtse dictatuur omdat linkse dictatuur er was voor de arme mensen. Nu zijn zes pagina’s van de vierentwintig kritische pagina’s gewijd aan Cuba; aan misbuik van psychiatrie, schending van mensenrechten en geknevelde vakbonden. Castro lijkt gepromoveerd tot de ergste vijand in heel Latijns-Amerika. (….) Nu Castro ongeveer het laatste bastion van het reëel bestaande socialisme beheert, heeft hij geen vrienden meer. Een Amsterdams actiegroep inzake Cuba heet ‘Glasnost in Cuba’ en is dus ook niet echt bevriend met Castro. Enkele hardliners schuilen nog bijeen onder het motto: Venceremos; wij zullen overwinnen. Dat gelooft verder niemand meer.’ Aldus Jansen van Galen in 1991.

Gift
De Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten worden betaald uit giften van individuele sympathisanten. Mocht U ons willen steunen met een (jubileum-)gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.

IN DEZE NIEUWSBRIEF

tips

De nieuwste nieuwsbrief van vandaag heeft de volgende inhoud:
1. 25 jaar Stichting Glasnost in Cuba
2. Friese paardenfokkers actief bij luxe fok in Cuba
3. Zeg Obama, Cubanen zijn al kapitalistisch
4. Cuba presenteert plannen voor eerste zonnepanelenfabriek
5. Agressieve vorm van hiv in Cuba ontdekt
6. Netflix nu ook in Cuba
7. Run op reizen naar Cuba uit angst voor verwesterlijking
8. Nog meer: Oplichters in Havana
9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

Nieuwe nummers vanaf nu?
Wilt u alle nieuwe nummers vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 900 geïnteresseerden gingen u al voor!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s