CubaTips: Cantate Cantoro, Cuba’s ambassadeur, La Sonora Cubana, Conan O’Brien en reiskosten

Van verschillende kanten is ons gevraagd iets meer te vertellen over het ontstaan en de achtergronden van de Stichting Glasnost in Cuba. Zoals in de vorige vier nummers van CubaTips werd gemeld bestaan ze dit jaar 25 jaar.  In het nieuwe nummer van vandaag een vervolg. tips

Steigers
De Stichting is in de steigers gezet in 1989 na een reis van Kees van Kortenhof en Annelies Lemmers naar Cuba en vervolgens juridisch opgericht op 18 april 1990. Het doel was en is steun te verlenen aan de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.

Boze brief
Het paginagrote interview in het Algemeen Dagblad met de oprichters leidde destijds tot een boze brief van de toenmalige Cubaanse ambassadeur Mazorro, gericht aan de leden van de Vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken. De ambassadeur maakte de leden van de Tweede Kamer duidelijk dat de politieke gevangenen in Cuba (waaronder Elizardo Sánchez) waar Glasnost in Cuba actie voor voerde,  ‘alom bekend staan als contrarevolutionairen’.

Boekenactie (maart 2004) op Schiphol met o.a. van links naar rechts: Janneke Brouwer (CNV Internationaal), Coen Stork (oud-ambassadeur van Nederland in Havana), Doekle Terpstra (CNV-voorzitter), Ernst Roemers (CLAT-Nederland), Gerrit Pruim (Secretaris Internationale Zaken CNV) en Liduine Zumpolle (Cuba Futuro).

Boekenactie (maart 2004) op Schiphol met o.a. van links naar rechts: Janneke Brouwer (CNV Internationaal), Coen Stork (oud-ambassadeur van Nederland in Havana), Doekle Terpstra (CNV-voorzitter), Ernst Roemers (CLAT-Nederland), Gerrit Pruim (Secretaris Internationale Zaken CNV), Martha Gomez en Liduine Zumpolle (Cuba Futuro).

Zelf benoemde verdediger mensenrechten
Ook voor Glasnost in Cuba waarschuwde de ambassadeur de Kamerleden want ‘Kees van Kortenhof bezocht Cuba afgelopen juli als een toerist’ en deed zich voor ‘als een leider van de Nederlandse vakbeweging.’ Terug in Nederland ‘heeft hij zich herhaaldelijk gepresenteerd als zelf benoemde verdediger van de mensenrechten in Cuba, samen met zijn vrouw, Annelies Lemmers.’

Vaste Kamercommissie
De brief van ambassadeur Mazorro aan de Vaste Kamercommissie had overigens een waarschijnlijk niet bedoeld, maar wel prettig bij-effect. Enkele weken later werden de oprichters van Glasnost in Cuba uitgenodigd door de Tweede Kamerleden Verspaget (PvdA), Tommel (D66) en Van Es (Groen Links) om hun activiteiten toe te lichten. Dat leidde vervolgens tot vragen aan Minister Van den Broek over de arrestatie van dissidenten in Havana op 6 augustus 1989.

Steun
De Stichting heeft sinds de oprichting deelgenomen aan tal van acties, waaronder de Boekenactie voor Cuba in maart 2004 op Schiphol (zie foto). De organisatie is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten worden betaald uit giften van individuele sympathisanten. Mocht U ons willen steunen met een (jubileum-)gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
In de nieuwe nieuwsbrief van vandaag worden de volgende artikelen gepubliceerd:

  1. 25 jaar Stichting Glasnost in Cuba
  2. Nog niet in Cuba geweest?
  3. Muziekspektakel Cantate Cantoro, 15 maart in A’dam
  4. Wat kost dat nou, zo’n reis naar Cuba?
  5. De beste manier om Cuba te ervaren
  6. Talkshowpresentator Conan O’Brien maakt opnames in Cuba
  7. Concert La Sonora Cubana in Den Haag
  8. Meet&Greet bij Cubaanse ambassadeur
  9. Culturele Cuba Agenda
  10. Het laatste nieuws

Nieuwe nummers vanaf nu
Wilt u alle nieuwe nummers vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 900 geïnteresseerden gingen u al voor!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s