Cuba wil toegankelijkheid internet vergroten maar controle behouden

De Cubaanse autoriteiten hebben toegezegd dat de toegankelijkheid van internet op korte termijn zal worden uitgebreid. De afgelopen weken liet Havana weten in te gaan op aanbiedingen van Amerikaanse bedrijven om deze expansie mogelijk te maken. Voorheen werd de achterstand van Cuba op internetgebied verklaard uit het Amerikaanse embargo van 1962. Ook vicepresident Miguel Díaz-Canel kondigde tijdens een informaticaseminar aan dat internet er voor elke Cubaan zou moeten zijn. Kritische bloggers deden echter aan deze workshop niet mee.

mobiel-mobieltje-cubaanse vlagCanel: ‘De wil en bereidheid van de zijde van de partij en regering zijn aanwezig de informatisering van de samenleving te bevorderen en internet ten dienste van allen te realiseren’, aldus de vicepresident bij het seminar Informatica en Cyberveiligheid dat vorige week in Havana plaats vond. Díaz-Canel, die wordt beschouwd als de meest waarschijnlijke opvolger van president Raúl Castro (83), heeft al twee jaar eerder toen hij tot eerste-vicepresident werd benoemd, gepleit voor een opener internet. Díaz-Canel noemde de bereidheid van de VS om internetinfrastructuur te verbeteren, een erkenning van de zijde van de VS dat het embargo gefaald had. Hij wees op de veranderende tactiek van de VS gericht op ‘de vernietiging van de Revolutie’ met andere middelen, bijvoorbeeld via sociale media. ‘Ook dat noodzaakt ons stappen vooruit te zetten op de weg naar informatisering.’ Canel wees o.a. op spionageplannen die overheden en personen gebruiken door ‘deze nieuwe technologieën pervers in te zetten.’

Internetdichtheid
Volgens de Internationale Unie van Telecommunicatie (UIT), staat Cuba op de 126ste plaats op de lijst van 166 landen van internetdichtheid; het laagste cijfer voor Latijns-Amerika. Volgens de UIT heeft slechts 25% van de Cubanen toegang tot het gecontroleerde net, voornamelijk via de plaatselijke jongerenclubs, scholen, werk en andere onderwijsinstellingen. De tarieven die het staatsbedrijf voor telecommunicatie ETECSA in rekening brengt voor internetgebruik via haar vestigingen zijn voor veel Cubanen niet te betalen.

De eerste vice-president Diaz Canel tijdens het internetseminar

De eerste vice-president Diaz Canel tijdens het internetseminar

Prioriteit voor VS
Internetverbindingen vanuit particuliere woningen zijn zeldzaam in Cuba en voorbehouden aan professionals en prominenten uit de politieke nomenklatura en de wereld van de cultuur. De ontvangst van internet is beperkt en wordt gecontroleerd hoewel veel Cubanen deze cybercensuur weten te omzeilen. De Cubaanse autoriteiten wijzen op de noodzaak de bevolking te beschermen tegen pornografie en internetcriminaliteit als rechtvaardiging voor controle en censuur. President Obama heeft in het kader van de toenadering tussen de VS en Cuba aangegeven dat het thema van de telecommunicatie een belangrijk thema is. Een Amerikaans telecommunicatiebedrijf heeft inmiddels zijn diensten aangeboden en telecommunicatieapparatuur, technologische kennis en software vallen niet langer onder de lijst van producten die vanwege het Amerikaanse embargo niet naar Cuba mogen worden uitgevoerd.

Bronnen
* El Economista, 15 februari 2015
* Website Cubadebate
Link
* De toespraak van Diaz-Canel, 20 februari 2015, 20 minuten
* 14ymedio: Internet para todos? / Internet voor allen?
Reinaldo Escobar van de kritische internetkrant 14ymedio zet vraagtekens bij de uitspraak ‘Internet voor allen?. Volgens Escobar wijzen de woorden van Miguel Díaz-Canel erop dat voor de leiders van de Cubaanse Communistische Partij (PCC) alleen die Cubanen burgers zijn, die de politieke opvattingen van deze partij onderschrijven.
*Cuba kondigt nieuwe informaticabeleid aan zonder te wijzen op de toegankelijkheid van internet.’ Dit artikel werd geschreven naar aanleiding van het officiële internetseminar door de journaliste Elain Diaz, ook docente aan de Faculteit van de Communicatie in Havana.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s