CubaTips: Amerikaans bedrijfsleven, entrecotes, de sigaar, Coca Cola, Latin Lovers en locals

Van verschillende kanten is gevraagd in CubaTips iets meer te vertellen over het 25 jarig bestaan, het ontstaan en de achtergronden van de Stichting Glasnost in Cuba. Dat gebeurde al in de vorige vijf nummers van dit wekelijkse E-Magazine. Vandaag verschijnt een nieuw nummer.

Steigers
De Stichting is in de steigers gezet in 1989 na een reis van Kees van Kortenhof en Annelies Lemmers naar Cuba en vervolgens juridisch opgericht op 18 april 1990. Het doel was en is steun te verlenen aan de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. Hiervoor hebben we in de loop der tijd een groot aantal activiteiten ondernomen. Hierna een nieuw voorbeeld.

ybema-1999Handelsmissie naar Cuba
In september 1999 reisde een Nederlandse handelsdelegatie onder leiding van staatssecretaris Ybema (zie foto) naar Cuba. Niet iedereen voelde voor zo’n missie. De staatssecretaris kreeg te maken met een dwarsliggende minister van Buitenlandse Zaken, Jozias van Aartsen. Ook Pax Christi Nederland was tegen en noemde de missie ‘een verkeerd signaal’ op een moment dat in Cuba sprake was van repressie en mensenrechtenschendingen. CLAT-Nederland, CNV en Glasnost in Cuba waren voorstanders van zo’n missie, mits deze zich niet zou beperken tot puur economische zaken. ‘De missie is een uitgelezen mogelijkheid voor aanstaande investeerders in Cuba kennis te nemen van de opvattingen van de democratische oppositie in dit land,’ aldus Glasnost in Cuba. De vakbeweging maakte deel uit van deze handelsmissie in de persoon van de toenmalige CNV-voorztter, Doekle Terpstra en de secretaris Internationale Zaken van het CNV, Gerrit Pruim. Tot volle tevredenheid van de Cubaanse oppositie was in het programma van de handelsdelegatie een volledige dag gereserveerd voor gesprekken met leden van mensenrechtengroepen. Zeker nu binnen enige termijn een nieuwe handelsdelegatie vanuit Nederland naar Cuba op stapel staat, lijkt ons dat een leerzame herinnering.

Activiteiten
De Stichting heeft sinds de oprichting deelgenomen aan tal van acties, waaronder in 1999 informatieactiviteiten rond bovenstaande handelsdelegatie naar Cuba. Dat was ook het geval bij een latere handelsdelegatie o.l.v. staatssecretaris Brinkhorst, die uiteindelijk niet doorging, omdat Doekle Terpstra als lid van die handelsmissie door de Cubaanse autoriteiten werd geweigerd en dat door de Tweede Kamer als onacceptabel werd beschouwd.

Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten voor alle activiteiten worden betaald uit giften van individuele sympathisanten. Mocht U ons willen steunen met een (jubileum-)gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.

tips

IN DE NIEUWSBRIEF VANDAAG
Bovenstaande informatie is er in het nummer van CubaTips van vandaag aandacht voor de volgende onderwerpen:

  1. 25 jaar Stichting Glasnost in Cuba
  2. De Cubaanse droom van het Amerikaans bedrijfsleven
  3. Recept: Cubaanse entrecotes à la minute
  4. 17e Festival van de Sigaar
  5. Met locals Cuba verkennen
  6. Latin Lovers: Anna en Julio
  7. Coca-Cola wil naar Cuba
  8. Cubaanse sigaar vergroot marktaandeel
  9. Culturele Cuba Agenda
  10. Het laatste nieuws

Nieuwe nummers ontvangen?
Wilt u alle nieuwe nummers van CubaTips vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 900 geïnteresseerden gingen u al voor!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s