Internationale Arbeidsorganisatie ILO: ‘Cuba verdient navolging’

Onafhankelijke vakbonden in Cuba zijn woedend over de lovende woorden van de regionale directeur Latijns-Amerika en de Cariben van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO, Elizabeth Tinoco over de rol van de staatsvakbeweging CTC en de productiviteitsplannen van de Cubaanse regering. Tinoco bezocht Cuba in februari en had slechts contacten met overheidsinstellingen. Zij weigerde onafhankelijke vakbondsgroepen in Cuba te ontmoeten. Sinds 1959 kent Cuba geen vakbondsvrijheid meer. De ILO is de VN-organisatie waar regeringen, vakbonden en werkgevers in deelnemen.

Leus tegen de 'verraders' van de staatsvakbeweging CTC

Leus tegen de ‘verraders’ van de staatsvakbeweging CTC

Deze vakbondsactivisten benadrukken dat Elizabeth Tinoco door deze uitspraken bijdraagt aan ‘de legitimering van de zijde van de ILO van de oudste dictatuur van de wereld.’ Zij achten dat strijdig met de systematische veroordelingen in de afgelopen 50 jaar van Cuba door diezelfde ILO. De Coalitie van Onafhankelijke Vakbonden CSI heeft in een brief aan de directeur-generaal van de ILO, Guy Ryder, gewezen op de vele rapporten van deze internationale VN-organisatie over de schendingen van vakbondsrechten op het eiland zoals ‘ discriminatie om politieke redenen bij het verkrijgen van werk, het ontbreken van vakbondsvrijheid, van collectieve onderhandelingen en het ontbreken van het stakingsrecht’.

CTC-monumentjeErnstige misstap
De leiders van deze vakbondscoalitie Maybell Padilla Pérez, María E. Mir Marrero en Iván Hernández Carrillo, stellen dat ‘het steunen van programma’s van de Central de Trabajadores de Cuba (CTC) en de castristische regering, zoals de directeur-generaal Tinoco deed ‘een ernstige misstap.’ Zij wijzen erop dat de nieuwe Arbeidswet het vakbondsmonopolie van de CTC handhaaft en staken verbiedt. In de officiële vakbondskrant Trabajadores zei Tinoco dat Cuba ‘een weg volgt die navolging verdient’ wat betreft de pensioenen en de arbeidsrechten. Zij zei verder kennisgemaakt te hebben met ‘een samenleving in verandering, niet alleen uiterlijk, maar ook in redevoeringen die opener en kritischer zijn,’ aldus de directeur-generaal.

Linken
* Interview met Elizabeth Tinoco in Trabajadores, 1 maart 2015
* Zie ook op deze Cubaweblog, december 2013: Nieuwe arbeidswet: geen vakbondsvrijheid en geen stakingsrecht. Deel 1 en Deel 2

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s