Fotograaf officiële krant Camagüey geboeid afgevoerd

‘Dit is een schande’, schreeuwde Leandro Perez Forward, fotograaf van het officiële dagblad Adelante, toen hij op dinsdag 24 februari in Camagüey midden op straat werd aangehouden, zijn armen achter zijn rug werden gebonden en hem zijn fotocamera werd afgenomen. De fotograaf van de plaatselijke partijkrant Adelante was getuige van een opstootje naar aanleiding van de arrestatie van een straathandelaar. Onafhankelijk journalist Henry Constantin doet voor de digitale website 14ymedio verslag van de gebeurtenissen en buren maakten foto’s van de arrestatie.

journalist-adelante-Leandro-Perez-Indomar-Gomez14ymedioDie ochtend had de politie op gewelddadige wijze een illegale straatverkoper aangehouden en dat leidde tot protesten van collega-verkopers en enkele leden van de oppositie uit Camagüey. Binnen korte tijd kwam daar politie op af met spray, boeien en patrouillewagens. Medewerkers van nabijgelegen regeringsinstellingen werden de straat op gedirigeerd en schreeuwden Fidel, Fidel! Tot nu toe geen abnormaal beeld voor Cuba, maar het toeval wil dat Leandro Perez ongeveer honderd meter verder bezig was met zijn werk. Hij nam foto’s van de gebeurtenissen inclusief van de aanhoudingen door de politie en de geïmproviseerde act van de Fidel-aanhangers. De politie maande hem te stoppen; hij liet daarop zijn papieren zien, maar hij en zijn collega werden niet geloofd en uiteindelijk geboeid afgevoerd. Pech in eerste instantie voor hem, maar gelukkig duurde de arrestatie niet lang. Nog vier straatverkopers werden aangehouden en enkele leden van de oppositiegroepering Alianza Democratica Oriental werden gearresteerd en zaten enkele uren gevangen. De aanhouding van de fotograaf leidde tot veel rumoer in de buurt en enkele buren onder wie de regimecriticus Indomar Gómez, namen foto’s. Zijn oppositie-activiteiten zijn in de krant van de fotograaf van Adelante veelvuldig aangevallen. Volgens een bron bij de krant kreeg de redactie de volgende dag bezoek van een vertegenwoordiger van de geheime dienst die de schade kwam opnemen. Leandro werd duidelijk gemaakt dat hij wanneer hij nog een keer betrokken raakte bij iets dergelijks, zijn job zou verliezen.

Zwijgend
Maar dit is niet het meest beschamende want we weten wat we kunnen verwachten van de staatsveiligheidsdienst. Pas kwalijk is het feit dat niemand van Leandro’s tientallen collega-journalisten en fotografen hier maar een woord over durfden te schrijven. Dat de provinciale afdeling van de vakbond van journalisten, UPEC, zweeg en dat ook de partijfunctionaris die belast is met de pers, het stilzwijgen bewaart. De vrouw van de gearresteerde journalist Daicar Saladrigas, zij is intern directeur bij Adelante, zweeg ook. En de krant Adelante zweeg zelfs in alle talen; de editie de dag erna vermeldde wel dat de productie van geitenvlees in Camagüey was gestegen. En verder zwijgt Leandro Perez zelf, het slachtoffer van deze vernederende behandeling. Zoveel stilzwijgen is een signaal voor de functionarissen van de partij en de verantwoordelijken bij de politieke politie dat men de manipulatie door de media en de onderdrukking van de bevolking kan voortzetten.

Bron
* Henry Constantin, Camagüey in 14ymedio, 4 maart 2015
Link
* Henry Constantin meldt op Facebook dat zijn telefoon en emailverbinding een dag werden afgesloten nadat hij dit verslag over het straatgeweld had verspreid.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s