CubaTips: zeldzame vogel, Paris Hilton, Hollande, kritische toeristen, Camagüey en 25 jaar Glasnost in Cuba

Het wordt druk in Havana, aldus het redaktioneel van de nieuwe CubaTips van vandaag. Na Naomi Campbell en Clarence Hilton, is nu een 100-man grote delegatie van Amerikaanse landbouwers in Cuba op bezoek. President Hollande volgt in april, ongeveer tegelijkertijd met een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven.

Kritische Amerikaanse kunstenaars zijn een affichecampagne begonnen om aandacht te vragen voor de onveranderd kwalijke kanten van de Cubaanse dictatuur. Censuur, onvrijheid voor vakbonden en tegenstanders gevangen zetten; ze zijn aan de orde van de dag. In de afgelopen maand februari werden 492 politieke tegenstanders door politie of geheime dienst aangehouden.

Deze nieuwe CubaTips biedt u informatie over alle bovengenoemde onderwerpen.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
tips
De volledige inhoudsopgave van deze nieuwste CubaTips is als volgt:

  1. Van de redactie
  2. 25 jaar Stichting Glasnost in Cuba (deel 7)
  3. Extreem zeldzame vogel na veertig jaar gespot in Cuba
  4. Fidel Castro ontmoet eindelijk vijf spionnen
  5. Paris Hilton feest met zoon Fidel Castro
  6. Franse president Hollande gaat in mei naar Cuba
  7. Kritische toeristen gevraagd
  8. Reizen in Camagüey
  9. Culturele Cuba Agenda
  10. Het laatste nieuws

25 jaar Stichting Glasnost in Cuba (deel 7)
In dit nummer ook een nieuwe terugblik op het ontstaan en de achtergronden van de Stichting Glasnost in Cuba, dat dit jaar 25 jaar bestaat. Hierna publiceren we deze zevende aflevering.

Steigers
De Stichting is in de steigers gezet in 1989 na een reis van Kees van Kortenhof en Annelies Lemmers naar Cuba en vervolgens juridisch opgericht op 18 april 1990. Het doel was en is steun te verlenen aan de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.

reconstructieTwintig jaar na Reconstructie
In 1989 was het twintig jaar geleden dat twee schrijvers en vijf componisten de opera Reconstructie maakten. U herinnert zich wellicht het reuze beeld van Che Guevara op het toneel in Theater Carré. Alle opbrengsten van dit evenement kwamen ten goede aan het Comité van Solidariteit met Cuba. Twintig jaar later noemde een van de componisten van Reconstructie, Peter Schat, dit ‘de verabsolutering van het eigen gelijk’ en ‘een scherper beeld van de doodse beklemming van de eenpartijstaat, gepresenteerd als triomf is wel nooit op de planken gezet.’ In de NRC van 17 februari 1989 schreef hij over ‘mijn vroegere meelopers’ die er het zwijgen toe deden.

Spruitjesgeur
Schat: Elsbeth Etty deed in deze krant tenminste nog een poging, al leek die wel erg veel op ‘rewriting history to suit youtself.’ Zij schreef over ‘een avantgarde wier hoofdzonde uit weerspannigheid en geestdrift bestond’, over ‘de opstandelingen tegen de heersende zeden van Luns-met spruitjes!’. Wat neerkomt op binnenlands enthousiasme gevoed met buitenlands bloed in een opstand tegen een smakelijke en sterk onderschatte groentesoort.’ (…) ‘Een politieke beoordeling kan niet verstikt worden in een modderige brei van begrip,’ reageerde Bart Tromp daarop terecht in Het Parool (11 januari 1989) en Kees van Kortenhof bleef er in deze krant op hameren dat ‘aan het adres van deze intellectuelen en kunstenaars scherpe verwijten mogen worden gemaakt.’
Schat zou later concluderen dat Reconstructie ‘zowel muzikaal als moreel een dieptepunt in mijn loopbaan was.’ Kort na Reconstructie maakte Peter Schat een gift over op de rekening van Glasnost in Cuba.

Onafhankelijk
De Stichting heeft sinds de oprichting deelgenomen aan tal van andere stellingnames – zoals hierboven vermeld – en acties. Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten worden betaald uit giften van individuele sympathisanten.

Jubileumgift
Inmiddels mochten we ter gelegenheid van ons jubileum diverse giften ontvangen. Waarvoor onze hartelijke dank!
Mocht U ons ook willen steunen met een (jubileum-)gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba. Nogmaals onze dank.

Nieuwe nummers
Wilt u alle nieuwe nummers van CubaTips vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 900 geïnteresseerden gingen u al voor!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s