Onafhankelijke gays verwerpen zelfgekozen leiderschap Mariela Castro

Een groep van Cubaanse leden van de LHBTI-gemeenschap in Cuba heeft in een gesprek met leden van het Amerikaanse Congres duidelijk gemaakt dat zij zich niet vertegenwoordigd voelt door de activiteiten van Mariela Castro op het terrein van homobevrijding. ‘Wij voelen ons door Mariela Castro gebruikt’. Mariela, presidentsdochter en voorvechter van homorechten, is op dit moment in de VS op uitnodiging van een onderwijsinstelling.

De onafhankelijke LHBTI-groepen in Cuba hebben ook een advies voor homo-organisaties buiten Cuba, die contacten zoeken met Cuba of activisten willen uitnodigen: ‘Als je de werkelijkheid van LHBTI wilt kennen moet je niet alleen Mariela Castro uitnodigen, maar ook organisaties van de civil society uit Cuba.’

Juana Morena Cedeno, gay-activiste (links) vertegenwoordigt een christelijke groep van homo-activisten

Juana Morena Cedeno, gay-activiste (links) leidt het Project Handen / Proyecto Manos

De groep van onafhankelijke LHBTI’ers (lesbo, homo, biseksueel, transseksueel en interseksueel ) zei dit na afloop van een ontmoeting met leden van het Amerikaanse Congres geleid door Nancy Pelosi. Pelosi, Democratisch afgevaardigde voor Florida  en anderen hadden op 20 februari een ontmoeting met leden van de mensenrechtenbeweging inclusief de LHBTI-gemeenschap. Een van hen was Juana Mora Cedeño van het Proyecto Manos / Project Handen, die zei dat tijdens deze ontmoeting gesproken was over de opvoeding, de gezondheid en het gebrek aan medicijnen voor Cubanen met hiv. Proyecto Manos is een federatie van Cubaanse homoactivisten, die niet verbonden zijn met de staatsinstelling Centro Nacional de Educación Sexual (CENESEX), geleid door Mariela Castro.

Mariela: Niet representatief
Mora: ‘Cenesex is niet representatief. Wij verenigen ons voor de verdediging van onze mensen want de regering van Cuba heeft tot nu toe geen wet gepresenteerd in ons voordeel.’ In 2013 nam de Nationale Assemblee een voorstel aan om seksuele oriëntatie op te nemen in de arbeidswetgeving. Mariela Castro stemde toen tegen dit voorstel omdat er geen ruimte was voor de positie van transseksuelen. Mariela Castro zweeg echter over haar tegenstem. Onafhankelijke homoactivisten die publiekelijk kritiek uitoefenen op Mariela Castro, krijgen te maken met intimidatie van de kant van het regime van haar vader omdat de Cubaanse wetgeving het recht op samenkomst beperkt. Mario José Delgado González, van de christelijke LHBTI-groep Divina Esperanza / Gezegende Hoop die de acceptatie van LHBTI’ers in kerken op Cuba probeert te vergroten, meldt dat zij in februari niet kon deelnemen van een bijeenkomst van de Amerikaanse gaygroepering Code Pink die Havana bezocht want ‘de geheime dienst waarschuwde mij niet te gaan’. De Amerikaanse delegatie bestond uit 150 personen en had enkel een ontmoeting met Mariela Castro. Drie leden van de geheime dienst voerden Mario José Delgado González af naar een verre buitenwijk van Havana  om te verhinderen da zij zou deelnemen aan de ontmoeting met Code Pink.’ Mora en Delgado spraken bij een Cubaanse activiste thuis nog wel met enkele leden van Code Pink. Die vertelden dat Mariela Castro had gezegd dat de onafhankelijke activisten niet met haar wilden spreken. Mora: ‘Dat is een leugen.’ Mariela weigerde commentaar toen het Amerikaanse gayblad Washington Blade haar belde om opheldering te vragen.

Mariela Castro in gesprek met adfocaten tijdens de regionale conferentie van ILGA, wereld gaybeweging, vorig jaar in Mexico. Het nederlandse COC is lidorganisatei van ILGA. Imn Mexico waren geen onafhankelijke groepen uit Cubaa aanwezig

Mariela Castro in gesprek met advocaten tijdens de regionale conferentie van ILGA, de wereld gaybeweging, vorig jaar in Mexico. Het Nederlandse COC is lidorganisatie van ILGA. In Mexico waren geen onafhankelijke groepen uit Cuba aanwezig.

Advies homo-organisaties
De woordvoerder van Pelosi, Jorge Aguilar, zei na afloop van de ontmoeting: ‘Onze ontmoeting met diverse leden van de civil society in Cuba met verschillende achtergronden, inclusief LHTBI-voorvechters, was verhelderend en positief.’ Mora is een voorstander van de toenadering tussen de VS en Cuba: ‘Dat schept veel mogelijkheden. Diplomatieke, economische, politiek en sociale relaties zullen zeer goed zijn voor onze gemeenschap en ons land.’ Zij heeft ook een advies voor internationale homo-organisaties die naar Cuba reizen of conferenties over Cuba organiseren. ‘Als je de werkelijkheid van LHBTI wilt kennen moet je niet alleen Mariela Castro uitnodigen, maar ook organisaties uit de civil society uit Cuba en leden van de LHBTI-gemeenschap die de waarheid kennen over het leven van de gay-gemeenschap in dit land.’

logo-lgbtiBron
* Washington Blade, 3 maart 2015

Noot
* De Alianza Cubana por los derechos LGBTI, Manos bestaat uit de volgende groepen: Shui Tuix, Liga Cubana contra el SIDA, Grupo Cristiano LGBTI Divina Esperanza, Arcoíris Libre de Cuba (ALCU), het Afrocubaanse project Afro descendiente ALCU en het Netwerk van Transseksuelen, geleid door Sisy Montiel. Manos wordt geleid door Juana Mora Cedeño.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s