CubaTips: Spaans-Amerikaanse Oorlog, Pablo Neruda, Retour a Ithaque, Movies that Matters en telefoneren met de VS

In de CubaTips van vandaag staat veel historische informatie, o.a. over de Spaans-Amerikaanse oorlog, het communisme van Pablo Neruda en het achtste deel van de serie over de Stichting Glasnost in Cuba. Verder aandacht voor het Movies that Matterfestival van Amnesty International met een Cubaanse film op het programma. Het is overgens wel wonderlijk, aldus de redactie, dat bij de aankondigingen nergens vermeld wordt dat deze film met de titel Retour a Ithaque in Cuba slachtoffer van de censuur werd. Hoewel aangekondigd voor vertoning op het Filmfestival van Havana ging dit op het laatste moment niet door. tipsINHOUD VAN DE NIEUWSBRIEF VAN VANDAAG:

  1. Van de redactie
  2. 25 jaar Stichting Glasnost in Cuba (deel 8)
  3. NPO: serie over de Spaans-Amerikaanse oorlog
  4. Rechtstreeks telefoneren gaat weer tussen VS en Cuba
  5. Het dichterlijk communisme van Neruda
  6. Filmspecial Cuba in Tilburg
  7. Cubaanse film op Movies that Matter Filmfestival
  8. Cubaanse predikant zonder proces opgesloten
  9. Culturele Cuba Agenda
  10. Het laatste nieuws

25 jaar Stichting Glasnost in Cuba (deel 8)
In het nummer van vandaag ook het achtste verhaal over het ontstaan en de achtergronden van de Stichting Glasnost in Cuba, die dit jaar 25 jaar bestaat. Hierna laten we dit deel volgen.

Reis
De Stichting is in de steigers gezet in 1989 na een reis van Kees van Kortenhof en Annelies Lemmers naar Cuba en vervolgens juridisch opgericht op 18 april 1990. Het doel was en is steun te verlenen aan de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.

Ballingen
De Stichting is vanaf het begin door verschillende Castro-aanhangers in een verdachte hoek geplaatst. Zo schreef Jos Teunissen in het kerkelijk blad Hervormd Nederland (19 juli 1997), dat de ‘Stichting Glasnost in Cuba steun verleent aan organisaties van Cubaanse ballingen die vanuit Florida het regiem van Castro proberen omver te werpen.’ Een andere onverbeterlijke Castro-adept wist zeker dat de Stichting ‘via een geheim kanaal gefinancierd wordt door de vakcentrale CNV’.

Een beeld van de Passiespelen in Tegelen die elk jaar worden georganiseerd

Een beeld van de Passiespelen in Tegelen die elk jaar worden georganiseerd

Che Guevara
Ook de geheven vinger ontbreekt niet in de 25-jarige geschiedenis van de Stichting. Een treffend voorbeeld speelde zich in 1999 af, toen een vrachtwagen door Nederland reed om de Tegelse Passiespelen te promoten. Op de vrachtwagen stonden de afbeeldingen van Jezus, Martin Luther King, Moeder Theresa, Ghandi en Che Guevara. De Stichting tekende protest aan tegen de vermelding van Che: ‘Hoogstpersoonlijk tekende Che Guevara 400 opdrachten tot executie’. Glasnost in Cuba stelde als alternatief kardinaal De Jong voor die ‘vreedzaam opkwam voor de rechten en vrijheden van ons volk en dapper protesteerde toen die vrijheid werd geknecht en joodse landgenoten werden weggesleept.’

Jubileumgiften
De Stichting heeft sinds de oprichting deelgenomen aan tal van acties en stellingnames. De organisatie is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten worden betaald uit giften van individuele sympathisanten. Mocht U ons willen steunen met een (jubileum-)gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba. Veel dank voor de gedane giften, die ons inmiddels bereikt hebben!

Gratis abonnement
Wilt u alle nieuwe nummers vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 900 geïnteresseerden gingen u al voor!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s