Performance-kunstenaar Tania Bruguera: ‘Buitenlands agent’

De Cubaanse performance-kunstenares Tania Bruguera had vrijdag jl. iedereen uitgenodigd in haar woning om kennis te maken met haar act El Susurro de Tatlin, die zij op 30 december van plan was te organiseren op het Plein van de Revolutie, maar die het bewind verhinderde o.a. door arrestatie van betrokken dissidenten. Bruguera’s uitnodiging was ook een reactie op het audiovisuele materiaal dat de Staatsveiligheidsdienst en het Ministerie van Cultuur over Bruguera samenstelde en dat tijdens besloten bijeenkomsten getoond wordt aan groepen Cubaanse intellectuelen en kunstenaars. Ongeveer 40 mensen waren in haar woning in de straat Tejadillo #214 verzameld waaronder activisten en onafhankelijke journalisten. Ook waren kunstenaars aanwezig vanuit galerie El Círculo, Cristo Salvador en leden van de muzikale theatergroep Omni Zona Franca.

Tania Bruguera tijdens de bijeenkomst bij haar thuis

Tania Bruguera tijdens de bijeenkomst bij haar thuis. Afgelopen week hoorde ze ook dat de voorwaardelijke hechtenis die tegen haar werd uitgesproken met 30 dagen is verlengd. Dat betekent ook dat zij geen buitenlandse reizen mag maken.

Tijdens de bijeenkomst ging Bruguera in op de gebeurtenissen eind december. Hoe men haar dwong gevangeniskleding te dragen en hoe ze besloot niet te eten tijdens de uren dat ze in arrest zou zijn. Ook ging ze gedetailleerd in op de fouillering waarvan zij slachtoffer werd en de huidige lastercampagne vanuit het regime. Haar conclusie luidde dat ‘Cubaanse kunstenaars goed weten welke grens men niet mag overschrijven. Een grens is dat men niets mag ondernemen samen met de dissidenten’. Bij haar presentatie waren geen vertegenwoordigers van het Ministerie van Cultuur of de Cubaanse staatsveiligheidsdienst aanwezig. Bruguera houdt hen verantwoordelijk voor het audio-visueel materiaal dat nu over haar wordt verspreid. Zij eist inzage van het materiaal dat tot nu toe streng geheim wordt gehouden. De bijeenkomsten op o.a. kunstopleidingen en het Centrum Wilfredo Lam (de organisator van de komende Biënnale van 22 mei tot 23 juni in Havana) zijn slechts op uitnodiging bij te wonen. Een studente die Tania’s bijeenkomst bezocht en eerder de video had gezien op haar school, vertelde dat de opsomming van alle beschuldigingen tegen Tania hard aankwam temeer ‘omdat zij zelf niet aanwezig was om haar visie te geven of zich te verdedigen.’

Poster na de arrestatie van Tania Bruguea vanege haar Open-Telefoon-Act op het Plein van de Revolutie

Poster na de arrestatie van Tania Bruguera op 30 december vanwege haar Open-Microfoon-Act op het Plein van de Revolutie

Steun buitenland: niet naar Biënnale
De Guatemalteekse kunstenaar Regina José Galindo heeft in een Open Brief aangekondigd niet deel te nemen aan de komende Biënnale in Havana die van 22 mei tot 22 juni wordt gehouden. Zij wil daarmee haar respect tonen voor Tania Bruguera en voor de gevangen genomen graffitiartiest El Sexto, die sinds december gevangen zit. In de brief aan de organisatoren van de Biënnale schrijft Galindo ‘niet naar Cuba te willen gaan en te genieten van allerlei privileges terwijl anderen worden onderdrukt’. De Peruaanse kunsthistoricus Gustavo Buntinx heeft de invitatie voor de Biënnale ook afgewezen. Hij noemt de behandeling van Tania Bruguera ‘een voorbeeld van de repressie waarvan het Cubaanse regime zich bedient.‘ (…) ‘De vervolging van de kunstenaar Tania Bruguera, die driemaal binnen  24 uur werd gearresteerd en onderworpen werd aan een Kafkaiaanse proces waarbij zelfs wettige verdediging een godsoordeel is. En dat vanwege het enkele feit dat zij iedere burger de gelegenheid wenste te geven 1 minuut gebruik te maken van de vrijheid van meningsuiting. Als een kunstvorm……,’ aldus Buntinx.

Regina José Galindo - kunstenaar guatemala-vriending tania

De Guatemalteekste kunstenaar Regina José Galindo weigert aan de Biennale van Havana in mei aanstaande deel te nemen

Bron
* 14ymedio, 13 maart 2015
Linken
* Open Brief van José Galindo (Guatemala)

Open Brief van Gustavo Buntinx (Peru)
* Website Biënnale Havana
* De video die de Cubaanse autoriteiten samenstelden met beschuldigingen aan het adres van Tania Bruguera is tot nu toe niet beschikbaar. Hij wordt vertoond tijdens bijeenkomsten van Cubaanse kunstenaars in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Cubaanse staatsveiligheid. De website ArtNet (Engelstalig) geeft meer informatie over de campagne tegen Tania.

* Deze Cubaweblog publiceerde op 31 december 2014 over de act van Tania Bruguera en de reactie van de autoriteiten.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s