‘EU-minister van Buitenlandse Zaken’ naar Cuba

Volgende week maandag en dinsdag zal de hoogste vertegenwoordiger van de Europese Unie, Federica Mogherini, een bezoek brengen aan Cuba. Het is de eerste maal dat de hoogste diplomatieke vertegenwoordiger van de EU het eiland bezoekt.

Federica-Mogherini

Federica Mogherini

Volgens de EU vindt het bezoek plaats op ‘een cruciaal moment van de onderhandelingen tussen de EU en Cuba.’ In een verklaring deelt de EU mee dat Mogherini zal spreken met ‘de Cubaanse partners’ van Europa over recente ontwikkelingen in het land en de ‘vooruitzichten van samenwerking tussen de achtentwintig EU-landen en Cuba’ (…) ‘Cuba maakt een interessante periode door en de EU wenst te bezien hoe we de relaties duidelijk kunnen versterken’. (…) ‘De EU heeft van nabij de ontwikkelingen in Cuba gevolgd en haar relaties met belangrijke internationale hoofdrolspelers, die een nieuwe dynamiek veroorzaken in de regio en in Cuba zelf en die iedereen nieuwe mogelijkheden biedt’, aldus de EU-verklaring.

Gesprekken met middenveld
Mogherini zal in Havana o.a. spreken met haar collega van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez, met andere Cubaanse topambtenaren en met de Cubaanse kardinaal Jaime Ortega. Ook staan ontmoetingen met vertegenwoordigers van de civil society op de agenda; verdere precisering, wie dat zijn ontbreekt. De EU en Cuba begonnen hun onderhandelingen, bedoeld om een eerste bilateraal akkoord te kunnen sluiten, in april vorig jaar. Op 4 en 5 maart jl. vond de derde ronde plaats. In april zullen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hun relaties met Latijns-Amerika en in het bijzonder de gesprekken met Cuba agenderen.

Bron
* Persbureau EFE

Advertenties

2 thoughts on “‘EU-minister van Buitenlandse Zaken’ naar Cuba

  1. Heel goed ik was er vorige week. het is echt nu begonnen.Ik was er voor de 50 keer in twaalf jaar.
    De stemming slaat volledig om.maar Europa moet wel snel zijn.Er komt enorm veel geld binnen uit noord Amerika.Wij hebben voorrang de Kubanen zijn meer voor Europa.Zakelijk gaat het nu beginnen.Voordat Poetin bedenkt dat het ook wel een mooi spelletje is om opnieuw de USA te bestoken in de voortuin.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s