Cuba lanceert nieuw blogplatform ‘zonder beperkingen’

Woensdag is in Cuba met veel vertoon een nieuw internetplatform gelanceerd,  Reflejos/Weerspiegeling genaamd. De initiatiefnemers komen uit de sfeer van de officiële jongerenclubs voor computer en elektronica, waarvan Cuba er 800 telt. Woordvoerder Kirenia Fagundo zegt dat ’de enige voorwaarde is dat de bloggers de waarheid verspreiden over Cuba, zonder beledigingen, gebrek aan respect of minachting’. Verdere beperkingen zouden er niet zijn. De onafhankelijke internetkrant 14ymedio vraagt zich af wie er achter de spiegel schuilgaat en probeert een eigen blog te lanceren op Reflejos.

reflejos2Op de website Reflejos staat te lezen dat het hier om het eerste Cubaanse platform zou gaan, hoewel acht jaar geleden al het portal Desdecuba.com werd gelanceerd vol met onafhankelijke en kritische journalisten vanuit Cuba zelf. Maar het regime gaf hen geen toestemming gebruik te maken van een Cubaanse server.

Alleen de waarheid
Volgens Kirenia Fagundo García, die zich op Reflejos als belangrijkste deskundige presenteert, bestaan er voor dit portal ‘geen beperkingen wat betreft de thema’s die op de blogs worden behandeld en ook niet voor wat betreft de gebruikers die in deze dienst geïnteresseerd zijn.’ Elke blogger krijgt 250 megabytes ruimte voor teksten, geluid, foto’s en video’s. Maar Fagundo zegt duidelijk dat die geringe capaciteit snel zal worden verhoogd. Ondanks de belofte van vrijheid die het portal noemt, zegt Fagundo ook dat ’de enige voorwaarde is dat de bloggers de waarheid verspreiden over Cuba, zonder beledigingen, gebrek aan respect of minachting’. Dat leidt direct tot een aantal vragen. Wie heeft de jongerenclub Joven Club de Computación aangewezen om ‘de waarheid over Cuba’ vast te stellen? Wie zit er achter het project? Wie financiert het? Welke instellingen, ongetwijfeld van de staat of de partij, zullen de teksten goedkeuren die door bloggers worden geplaatst?

mobieltje-vergadering-vrouwEen technisch probleem?
Om de grenzen van het nieuwe platform te verkennen, heeft de internetkrant 14ymedio geprobeerd een nieuwe weblog toe te voegen aan dit platform, onder de titel 14ymedio om de inhoud van deze krant en website – geblokkeerd door de servers op het eiland – verder te verspreiden. Het proces was simpel hoewel om een nieuwe blog te beginnen men het nummer van de identiteitskaart moet geven, iets wat zonder twijfel verbazing oproept. Vervolgens werden ze geconfronteerd met diverse technische problemen, herhaaldelijk verscheen de boodschap ‘fout’ en was er sprake van  een enorme traagheid. Blijkbaar is het nieuwe portal onvoldoende uitgetest. Het blog 14ymedio.cubava.cu is geactiveerd, de contentmanager werkt met WordPress, maar ze konden tot nu toe hun tekst niet publiceren. Een technisch probleem? ‘In de komende dagen blijven we uitproberen of het nieuwe portal werkelijk zo pluriform is als men zegt of opnieuw een simpele spiegel van het officiële discours in Cuba’.

Linken
* Reflejos; blogs de la familia Cubana
* Het portal Desde Cuba van kritische journalisten opgericht in 1997
* Website 14ymedio    
Bron
* Luz Escobar op de website 14ymedio van 19 maart 2015

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s