CubaTips: Retour á Ithaque, Havana, Eliades Ochoa, voetbal, investeringen Vlaanderen en Guantánamo

Deze week in CubaTips o.a. informatie over Vlaamse investeringen in Cuba, het Festival Movies That Matters met de Cubaans-Franse productie Retour à Ithaque en een mini-documentaire over de Amerikaanse basis Guantánamo. En binnenkort doet Eliades Ochoa Nederland aan met enkele concerten. Een buitenkansje voor de liefhebbers van de Buena Vista sound.

tipsOproep
We zoeken nog mensen die zo nu en dan Engelstalige teksten over Cuba willen vertalen. Stuur dan een mail naar:  glasnostincuba@upcmail.nl
Alvast onze dank!

INHOUD NIEUWE NUMMER VAN VANDAAG:

  1. Van de redactie
  2. 25 jaar stichting Glasnost in Cuba (deel 9)
  3. Mijn geliefd Havana; stad van paradoxen
  4. Filmrecensies Retour à Ithaque
  5. Voetbal: ‘Ik wil er tegen Cuba graag bij zijn!’
  6. Investeringen van Vlaanderen in Cuba
  7. Minidocumentaire over Guantánamo.
  8. Eliades Ochoa op Nederlandse podia
  9. Culturele Cuba Agenda
  10. Het laatste nieuws

glasnostincubaklein25 jaar Stichting Glasnost in Cuba (deel 9)
Van verschillende kanten is ons gevraagd iets meer te vertellen over het ontstaan, de geschiedenis en de achtergronden van de Stichting Glasnost in Cuba. Zoals in de vorige nummers van CubaTips werd gemeld bestaan ze dit jaar 25 jaar.

Steigers
De Stichting is in de steigers gezet in 1989 na een reis van Kees van Kortenhof en Annelies Lemmers naar Cuba en vervolgens juridisch opgericht op 18 april 1990. Het doel was en is steun te verlenen aan de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.

Tekening van Opland, Volkskrant 4 april 1989

Tekening van Opland, Volkskrant 4 april 1989

Wat is zijn geheim?
Op 13 augustus 2001 werd Fidel Castro 75 jaar. De Cubaanse leider had zijn land toen ruim 42 jaar geleid, langer dan alle socialistische leiders uit het verleden. De Volkskrant vroeg enkele Nederlanders naar ‘zijn geheim’. Hier enkele antwoorden van destijds:
Jaap van Ginneken, massapsycholoog en in 1968 in Cuba deelnemer aan een zomerkamp voor radicale studenten uit West-Europa:
‘Mijn eerste indruk, en alle illusies die daarbij hoorden, was positief. We waren doordrongen van de ellende in de Derde Wereld, dat dat veranderen zou en dat het in Cuba ging gebeuren. Die belofte is nauwelijks gerealiseerd. Anderzijds heeft de buitenwereld zich buitengewoon unfair opgesteld, zoals de VS en Nederland. Een deel van het Cubaanse fiasco is hieraan toe te schrijven.’
Nico Varkevisser, voorzitter van het comité Cuba Sí: ‘Ik wil eigenlijk niet op uw vragen over Castro reageren. De Volkskrant heeft altijd slecht geschreven over de revolutie.’
Kees van Kortenhof, elf jaar voorzitter van de stichting Glasnost in Cuba: ‘Castro wierp eind 1958 met zijn revolutionaire beweging van communisten tot liberalen het Batista-bewind omver. Dat is zijn verdienste. Daar staat tegenover dat hij een nieuwe dictatuur vestigde. Sociaal-economisch zit Cuba in een diep dal. Met de landbouw ging het aanvankelijk goed. Maar de invoering van staatsboerderijen heeft de motivatie van de Cubaanse boeren kapotgemaakt.’ (…) ‘Castro’s geheim is misschien wel dat hij erin is geslaagd de romantiek rond de revolutie te exploiteren. In communistisch Cuba schijnt altijd de zon. Kom daar eens om in de DDR of Tsjecho-Slowakije’.

Jubileumgift

De Stichting heeft sinds de oprichting nooit haar mening onder stoelen of banken gestoken. De organisatie is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten, zoals voor deze CubaTips, worden betaald uit giften van individuele sympathisanten. Mocht u ons willen steunen met een (jubileum-)gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.

Nieuwe nummers?
Wilt u alle nieuwe nummers vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 900 geïnteresseerden gingen u al voor! 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s