Demonstrant gearresteerd na protest park Havana

Met luide stem riep een demonstrant vorige week – in het Spaans en in het Engels – om het heengaan van de Castro’s en om het onmiddellijk eerherstel van de mensenrechten in het land. Het regime reageerde met veertig politieagenten waarbij de demonstrant Carlos Manuel Figueroa Álvarez werd geslagen en met geweld tegen de grond werd geramd.

Carlos Manuel Figueroa Álvarez met een groep activisten in Parque Central

Carlos Manuel Figueroa Álvarez met een groep activisten in Parque Central

De gebeurtenissen speelden zich af om 11 uur in de ochtend vlakbij de sokkel van de Nationale Held van Cuba, José Martí Pérez, in het Parque Central. Carlos Manuel werd gearresteerd en naar het politiebureau Dragones in Oud Havana gebracht. Daar werd hij door drie agenten van de politieke politie ondervraagd. Een van hen was agent Frank, de eerste luitenant Yaderis en de onderluitenant Yaremis, die in de wijk Cotorro beter bekend is als La Jimaguita. Carlos Manuel herinnert zich een felle discussie met Frank, met wie hij al eerder te maken had in zijn buurt Cotorro. Hij werd toen geslagen en de functionaris schond zijn privacy door de woning van zijn moeder te bezoeken. ‘Hij ondervroeg en fotografeerde mijn moeder en mijn vrouw en ondervroeg hen over de manier waarop ik in mijn onderhoud voorzag.’

Politieke gevangenen
Carlos Manuel behoort tot de 53 politieke gevangenen die in december werden vrijgelaten na de toenadering tussen Cuba en de VS. Hij en de anderen worden streng gecontroleerd op straat en in hun woningen. ‘Dat is geen controle, maar permanente politieke achtervolging,’ zegt hij. Aan het eind van de dag werd hij vrijgelaten en werd hem te verstaan gegeven zijn broeders in de strijd niet op te zoeken. Ook vroegen ze hem hen tot kalmte te manen omdat sinds mijn aanhouding zijn vrienden voor het gebouw waar hij werd vastgehouden, om zijn vrijlating riepen. Carlos Manuel Figueroa Álvarez is lid van de oppositiebeweging Patriottische Unie van Cuba, UNPACU.

Bron
* Pablo Morales Marchán op de website Cubanet van 20 maart 2015

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s