Cuba en de EU willen voor eind 2015 akkoord sluiten

Federica Mogherini, de hoogste vertegenwoordiger van de Europese Unie, heeft gisteren in Havana het overleg tussen de EU en Cuba afgesloten met een persconferentie in Hotel Nacional. Hoewel Mogherini tijdens deze conferentie zei dat de dialoog met de civil society in Cuba wordt voortgezet, werd het een onafhankelijk journalist van de internetkrant 14Ymedio verboden haar persconferentie bij te wonen. Het bezoek van de hoge vertegenwoordiger van de EU vond plaats enkele weken na het bezoek van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Paolo Gentiloni, en vóór het bezoek in mei aanstaande van de Franse president François Hollande.

Gisteren ontmoette Mogherini president Raúl Castro

Gisteren ontmoette Mogherini president Raúl Castro

Cuba en de Europese Unie versnellen hun overleg en streven naar een akkoord over een politieke dialoog en samenwerking voor het einde van het jaar, aldus Mogherini bij het einde van haar eerste officiële bezoek aan Cuba. Onafhankelijk journalist Reinaldo Escobar van 14Ymedio werd bij de ingang van Hotel Nacional tegengehouden. Mogherini zei na afloop van de persconferentie dit incident te betreuren en door toedoen van de EU-ambassadeur Herman Portocarrero kon Escobar toch enkele vragen stellen aan Mogherini. In dit korte interview liet Mogherini weten dat er geen verwijdering zal ontstaan tussen Europa en de civil society in Cuba: ’De Europeanen, de Europese Unie, zullen altijd met de civil society in contact blijven, met de hele civel society,’ benadrukte zij. Op een vraag of de Cubaanse regering binnenkort het VN-Pact voor Burger en Politieke Rechten en dat voor Economische, Sociale en Culturele Rechten zal ondertekenen, gaf Mogherini geen antwoord: ’Het thema is in discussie, maar ik kan er niet over spreken. Ik kan niet in naam van de Cubaanse regering spreken.’

De Cubaanse autoriteiten verhinderden de aanwezigheid van de onafhankelijk journalist Reinaldo Escobar aan de perscoferneite. Mogherini zei later dit incietn te betreuren.

De Cubaanse autoriteiten verhinderden de aanwezigheid van de onafhankelijk journalist Reinaldo Escobar aan de persconferentie in Hotel Nacional. Mogherini zei later dit incident te betreuren.

Gespreksthema’s
Tijdens haar bezoek aan Cuba sprak de Hoge Commissaris voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid van de EU o.a. met president Raúl Castro, de Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez, die van Economie en Commercie en Buitenlandse Investeringen en met kardinaal Jaime Ortega en vertegenwoordigers van de civil society. ‘Ik ben heel tevreden’. (…) ‘Als het doel van mijn reis was de relaties tussen Cuba en de EU te verbeteren, is het resultaat heel positief geweest’. Een van de thema’s die zij met de Cubaanse autoriteiten had besproken was dat van de mensenrechten. ‘Wij spraken over de mensenrechten die zowel in Cuba als in Europa gerespecteerd moeten worden. Maar ik leg er de nadruk op dat we geen lessen willen geven, maar onze standaarden over individuele, sociale en economische mensenrechten willen delen.’ Om de contacten te intensiveren en het onderhandelingsproces te versnellen is een bezoek voorzien van minister Bruno Rodríguez aan Brussel op 22 april. Mogherini herinnerde er tijdens de persconferentie opnieuw aan dat de EU op dit moment de belangrijkste handelspartner van Cuba is, de eerste buitenlandse investeerder en de derde leverancier van toeristen. Bovendien biedt de EU het eiland hulp ter waarde van 110 miljoen euro.

Bron
* Onafhankelijke internetkrant 14Ymedio

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s