CubaTips: El Sexto moet vrij, headbangen in Havana, bedwelmende sferen, Iberia en 83.000 bijbels

Aandacht is er in de nieuwe CubaTips van vandaag voor de acties om kunstenaar El Sexto vrij te krijgen, o.a. via een wereldwijde on-line-petitie.

Het toerisme groeit richting Cuba en ook de mogelijkheden om naar dit land te vliegen zijn heftig in beweging. Zo breidt Iberia zijn vluchten uit. Cuba biedt natuurlijk salsa, maar toch ook een heavy-metalscene, netjes gecontroleerd door een agentschap van het regime. Ook hieraan zijn artikelen gewijd.
logo van cubatips ontwerp stijn
INHOUDSOPGAVEVAN DEZE NIEUWSBRIEF

1. Van de redactie
2. 25 jaar Glasnost in Cuba (deel 10)
3. On line petitie voor vrijlating El Sexto
4. Headbangen in Havana
5. Bedwelmende sferen
6. Transport van 83.000 Bijbels naar Cuba
7. Ook Fernandez hoopt er tegen Cuba bij te zijn
8. Iberia breidt vluchten uit naar Cuba
9. Tournee Eliades Ochoa jaar verplaatst
10.Culturele Cuba Agenda
11.Het laatste nieuws

glasnostincubaklein25 jaar Glasnost in Cuba (deel 10)
Van verschillende kanten is de redactie gevraagd meer te vertellen over het ontstaan en de achtergronden van de Stichting Glasnost in Cuba. Zoals in de vorige nummers werd gemeld bestaan ze dit jaar 25 jaar. In dit nieuwe nummer deel 10, dat we hierna citeren.

Steigers
De Stichting is in de steigers gezet in 1989 na een reis van Kees van Kortenhof en Annelies Lemmers naar Cuba en vervolgens juridisch opgericht op 18 april 1990. Het doel was en is steun te verlenen aan de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.

Informatie
Vanaf de oprichting van Glasnost in Cuba lag het accent van de activiteiten op informatieverschaffing. Dat gebeurde in eerste instanttie via een papieren nieuwsbrief waarvan er in het begin zo‘n 50 exemplaren verschenen. Later gimng dit via de speciale website met dagelijks nieuws uit Cuba en via de wekelijkse CubaTips.

Penicilline en gaygroep
Maar soms werd ook daadwerkelijke praktische steun verleend. Bijvoorbeeld hulp bij de oprichting van een onafhankelijke gaygroep. En steun aan een doodzieke dissidente econoom in de vorm van penicilline.

Formulieren voor Varela
Politieker was de steun begin jaren 2000 aan de Varelaraadpleging van dissidentenvoorman Oswaldo Paya. Zo’n raadpleging was wettelijk mogelijk, maar dissidente groepen hadden geen toegang tot kopieerapparatuur. Waar moesten de formulieren voor deze raadpleging worden gedrukt? Uiteindelijk werden de formulieren gedrukt bij bevriende relaties, namelijk bij de Katholieke Onderwijs Vakorganisatie (KOV) in Rijswijk en de Hout-en Bouwbond FNV in Woerden. En gelukkig was er een Nederlander die enige tijd met zijn gezin in Cuba ging werken. Zijn meubels werden per container overgebracht en daar zaten de duizenden formulieren in van het Project Varela.

t-shirts-havana-2008-onderwijsbond-CNV-straatT-shirts
Verder hebben we een duizenden T-shirts verspreid onder de bewoners van bejaardenhuizen en kinderinternaten in Cuba. Ze waren in Nederland ooit gebruikt om de eis van onderwijsbonden van 26 lesgevende uren kracht bij te zetten. Die 26 sloot naadloos aan bij het bijna heilige getal 26 in Cuba want dat is de naam van Castro’s beweging, de 26 Julibeweging. De dragers van de T-shirts werden later op straat in Cuba nog wel eens gesignaleerd.

Steun
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten worden betaald uit giften van individuele sympathisanten. Mocht u ons willen steunen met een (jubileum-)gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.

Gratis abonnement
Wilt u alle nieuwe nummers van CubaTips vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 900 geïnteresseerden gingen u al voor!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s