‘Contra-revolutionairen’ kandidaat bij gemeenteraadsverkiezingen

Tegen de verwachting van de autoriteiten in, lukte het twee leden van de oppositie, Hildelbrando Chaviano (gemeente Plaza de la Revolución in Havana) en Yuniel López O´Farrill (gemeente Arroyo Naranjo), zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Cuba op 19 april aanstaande. Afgelopen zondag werden deze kandidaten, die kunnen rekenen op steun in hun buurt, bij hun gemeentelijk kiescomité ontboden en werd hen gezegd dat ze als ‘contra-revolutionairen’ bestempeld zullen worden op de kandidatenlijst. De kritische internetkrant 14ymedio sprak beide kandidaten. Van dit gesprek volgt hier een samenvatting.

gemeenteraadsverkiezingen-2015-Hildebrando-Chaviano-Yuniel-Lopez-OFarrill

Hildebrando Chaviano (links) en Yuniel Lopez OFarrill

De kandidaten worden met korte biografische teksten voorgesteld en bij Hildebrando Chaviano is vermeld dat hij ontslagen is bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en wordt opgemerkt dat wie op hem stemt ‘voor kleine contrarevolutionaire groepen’ kiest. Tijdens het gesprek met de kiescommissie wees Chaviano erop dat mensen uit de buurt hem hadden verzocht zich kandidaat te stellen. Hij bekritiseert de willekeur van de Commissie die ‘zich verbergt achter het woord Revolutie om excessen te verzwijgen. Als onafhankelijk journalist schreef ik niet tegen de revolutie, maar tegen fouten gemaakt door Fidel Castro, Raúl Castro, Marino Murillo en anderen.‘ Chaviano constateert dat de vervalsing van de feiten in de biografische gegevens leidt tot ‘radicalisering van het electoraat’ en dat dit ‘mijn populariteit vergroot en tot meer steun leidt bij de kiezers die moe zijn van het oude.’

Geld uit het buitenland
Tijdens een tweede bijeenkomst waar Yuniel López O´Farrill zich moest verantwoorden, werd duidelijk dat men allerlei biografische gegevens die hij had geleverd had, waren  weggelaten. Zo werd niet vermeld dat hij een kinderopvangproject in de gemeente leidt. Wel werd vermeld dat hij een contrarevolutionair is en geld uit het buitenland kreeg voor zijn projecten. De kiezers wordt ook voorgehouden dat Yuniel López O´Farrill zich bezighoudt met ‘illegale activiteiten op het gebied van de informatica’. López O´Farrill vroeg de leden van de kiescommissie wat de exacte betekenis is van ‘revolutionair’ en ‘contrarevolutionair’, maar daarop bleven zij het antwoord schuldig. De kandidaat benadrukte dat hij wordt geleid door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die Cuba ondertekende en waarin het recht wordt erkend op het oprichten van politieke partijen, een recht dat jullie schenden,’aldus Yuniel López O´Farrill. Hij noemt de bijeenkomst van zondag een poging om mensen angst aan te jagen, maar hij denkt niet dat zij daarin zullen slagen.

De stembus tijdens eerdere gemeenteraadsverkeizingen

De stembus tijdens eerdere gemeenteraadsverkiezingen

Massa-organisaties
Meer dan 27.300 mensen zijn gekandideerd voor de gemeenteraadsverkiezingen (Asambleas Municipales del Poder Popular) waarvan op 19 april de eerste ronde plaatsvindt. In 168 gemeenten werden vanaf eind februari kandidaten voorgedragen. De enige partij die deelneemt aan deze verkiezingen is de Cubaanse Communistische Partij / Partido Comunista de Cuba (PCC). Kandidaten hoeven niet per se lid van de PCC te zijn, maar moeten wel aangesloten bij een van de massa-organisaties zoals de officiële vakbond, studentenbond, boerenbond of vrouwenbond van het regime. Kandidaten voeren geen campagne, maar de overheid zorgt voor een persoonsbeschrijving van alle kandidaten waaruit gekozen kan worden. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012 namen meer dan 8,1 miljoen kiezers, 91,9% van de Cubanen, deel. Een week later op 26 april volgens dan nog de verkiezingen voor de Asamblea Nacional del Poder Popular.

Bron
* 14ymedio, La Habana, 29 maart 2015

Linken
Unanimiteit; vals en schadelijk (1)
Unanimiteit; vals en schadelijk (2)
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 25 april 2010 beschreef de toenmalige correspondent van de BBC in Havana, Fernando Ravsberg in boenstaande artikelen het Cubaanse verkiezingssysteem. ‘De partijdiscipline maakt dat eenmaal verkozen volksvertegenwoordigers nooit volop voor de rechten van hun kiezers kunnen opkomen omdat voortdurend het ‘concept van de eenheid’ overheerst. Men wordt immers verwacht de partijlijn te volgen. Ravsberg constateert dat in de 35 jaar dat het Cubaans parlement nu bestaat, nog nooit 1 van de officiële voorstellen door de volksvertegenwoordigers werd afgewezen.’

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s